Sykefravær var saklig begrunnelse for oppsigelse


Den sykemeldte arbeidstakeren ble oppsagt med sykefraværet som begrunnelse. Lagmannsretten fant at oppsigelsen var saklig begrunnet, og opprettholdt oppsigelsen.

Et særskilt vern

Sykemeldte nyter et særskilt vern mot oppsigelse etter arbeidsmiljøloven. Dette oppsigelsesvernet gir trygghet i hverdagen for de som blir syke. Blir man sykemeldt kan energien fokuseres på det å bli frisk. Den som blir syk slipper i utgangspunktet å frykte for jobben sin.

Oppsigelsesvernet gjelder imidlertid ikke uten unntak. En arbeidsgiver kan si opp en arbeidstaker under sykefravær dersom sykefraværet ikke er årsaken til oppsigelsen. Det må sannsynliggjøres av arbeidsgiver at oppsigelsen ikke skyldes sykefraværet.

Vernet svekkes

Etter 12 måneder utvides oppsigelsesadgangen, den ansatte kan sies opp også med sykefraværet som begrunnelse. Forutsatt at begrunnelsen er saklig. Dette innebærer blant annet at en arbeidsgiver har en plikt til å forsøke å omplassere den syke ansatte. Dersom arbeidstakeren gjenopptar arbeidet etter en periode med sykefravær begynner vernetiden å løpe på nytt ved nytt sykefravær.

I en sak som gikk for Gulating lagmannsrett i 2016 var spørsmålet om en oppsigelse av en kronisk syk arbeidstaker var usaklig. Oppsigelsen var begrunnet i sykefraværet. Arbeidstakeren mente blant annet at bedriften ikke hadde vurdert mulighetene for omplassering og tilrettelegging og at oppsigelsen derfor var usaklig.

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

En arbeidstaker fikk medhold i kravet om at oppsigelsen var usaklig. Oppsigelsen ble kjent ugyldig og arbeidstaker fikk oppreisning.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsigelsen-ble-kjent-ugyldig-arbeidstaker-fikk-oppreisning/

Er oppsigelsen saklig?

Retten viste til tre momenter som er viktige i en vurdering av om oppsigelse av sykemeldt arbeidstaker er saklig eller ikke.

  • Er omplassering mulig?
  • Utsikter til bedring innen rimelig tid?
  • Er bedriftens ulemper ved fortsatt ansettelse rimelige vurdert opp mot den ansattes ulemper ved oppsigelse?

Rammet bedriften hardt

Lagmannsrettens flertall kom til at oppsigelsen av den sykemeldte ansatte var saklig. Arbeidsgiveren hadde ikke grunn til å tro at den ansatte ville være tilbake på jobb innen rimelig tid. Arbeidsgiveren hadde også gjort tilstrekkelige forsøk på å omplassere arbeidstakeren i en annen stilling. Oppsigelsen ville ramme den ansatte hardt, men ulempene for bedriften var også store. Bedriften var i en vanskelig økonomisk situasjon med flere permitterte, de vurderte oppsigelser av 40-50 ansatte.

Har du en lignende sak?

Osloadvokatene har lang erfaring med arbeidsrett. Vi representerer både arbeidstakere og arbeidsgivere i arbeidstvister. Kontakt oss i dag og få hjelp av noen av landets flinkeste advokater i arbeidsrett.


Relaterte artikler