Oppsagt etter en måned og fikk en million i erstatning


En bilselger ble oppsagt etter en måned i ny jobb. Oslo tingrett ga ham en million kroner i erstatning for usaklig oppsigelse.

En klient hos Osloadvokatene ble ansatt som bilselger i 2016. Etter en måned ble han sagt opp. Osloadvokatene mente at oppsigelsen var usaklig.

Muntlig usaklig oppsigelse

Oppsigelsen av bilselgeren skjedde muntlig og med øyeblikkelig virkning. Noen dager var han innom bilfirmaet og ba om en skriftlig oppsigelse. Han ba også om en begrunnelse. Bilfirmaet nektet å gi ham en slik oppsigelse.

Bilfirmaet mente at selgeren var innleid og ikke ansatt

Det er andre regler for de som er ansatt i forhold til de som er innleid. Bilfirmaet sa i retten at det var avtalt at bilselgeren skulle være innleid gjennom et eget enkeltmannsforetak som han skulle opprette. Dermed ville han heller ikke ha rettigheter som ansatt og dermed gjaldt heller ikke reglene for oppsigelse i arbeidsmiljøloven. Bilfirmaet mente dermed at det ikke var noen usaklig oppsigelse.

Retten måtte avgjøre om bilselgeren var innleid eller ansatt – usaklig oppsigelse

Bilfirmaet forklarte i retten at det var en forutsetning at bilselgeren skulle opprette et enkeltmannsforetak. De anførte at bilselgeren skulle fakturere bilfirmaet. Bilfirmaet mente at dette var tydelig kommunisert til bilselgeren.

Retten mente at eposten til bilselgeren tydet på at det var snakk om et ansettelsesforhold

Retten mente at eposten til bilselgeren tydet på at det var snakk om et ansettelsesforhold. Retten mente at forholdet uansett ville være å anse som et arbeidsforhold etter arbeidsmiljøloven og at selgeren derfor var vernet av loven. Retten viste til flere høyesterettsdommer der klassifiseringen følger av bakgrunnsretten og en skjønnsmessig helhetsforståelse av forholdet. Særlig ble det lagt vekt på at selgeren hadde personlig oppmøteplikt og arbeidstid fra butikkens lokaler og at bilfirmaet hadde styringsrett ovenfor hans utførelse av arbeidsoppgavene.

Deretter måtte retten vurdere om oppsigelsen var usaklig og dermed ugyldig

I og med at avtaleforholdet opphørte straks måtte det være snakk om det som kalles for avskjed. Det skal mye til før vilkårene for avskjed foreligger. Bilfirmaet anførte at selgeren ikke hadde solgt nok biler og at han ikke hadde etablert salgspant i en bil før bilen ble utlevert til kunden. Han hadde solgt 11 biler på en måned. Retten kom til at dette ikke var veldig annerledes enn det som var vanlig i bransjen. Videre ble det ikke ført bevis for at selgeren kunne bebreides for manglende finansiering samt at retten påpekte at dette var en sak selskapet ble kjent med lenge etter avskjeden.

Retten kom til at vilkårene for avskjed ikke var oppfylt

Retten kom til at vilkårene for erstatning dermed var oppfylt. Kravet i arbeidsmiljøloven er at avskjeden er urettmessig. Utmåling av erstatning skjer ut fra et bredt rimelighetsskjønn. Utgangspunktet her er lønnskravet som skal dekkes fullt ut. Bilselgeren har ikke vært i arbeid siden han ble avskjediget. Retten kom til at bilselgeren ville hatt en fastlønn omkring kr 30 000,- pr mnd. og en provisjon på omkring kr 25 000,- pr mnd. Bilfirmaet mente dette var for høyt. I perioden siden han ble avskjediget ville han dermed hatt en lønn på kr 470 000,-.

Fikk kr 500 000,- i erstatning for den lønnen han skulle ha hatt

Retten tok her også hensyn til feriepenger og OTP som han skulle ha hatt. Det var riktig at han skulle hatt erstatning som følge av at han ble oppsagt. Det var deretter snakk om det skulle gjøres fradrag for dagpengene han hadde fått. Det følger av en Høyesterettsdom fra 2005 at det ikke skal trekkes fra dagpenger i erstatningsutmålingen.

Usaklig oppsigelse erstatning av lønn uten fradrag for dagpenger

Ved usaklig oppsigelse eller avskjed skal lønn erstattes. Det skal ikke gjøres fradrag for dagpenger. Osloadvokatene tar saken!

osloadvokatene.no/privat/usaklig-oppsigelse-erstatning/

Erstatning også for fremtidig tap

Retten kom også til at bilselgeren skulle få erstatning for fremtidig tap. Han fikk kr 165 000,- til fremtidig tap. I tillegg fikk bilselgeren oppreisning med kr 50 000,-. Det ble også krevet renter på erstatningen og også det godtok retten. Osloadvokatene fikk også her medhold fullt ut.

Erstatning også for den tiden han hadde jobbet – de fire ukene

Han fikk videre tilkjent erstatning for den tiden han hadde jobbet med kr 57 500,-.

Saksomkostninger

Bilfirmaet måtte også dekke alle saksomkostninger til Bilselgeren og Osloadvokatene.

En million i erstatning for 4 ukers arbeid og urettmessig oppsigelse

Tilsammen måtte bilfirmaet betale bilselgeren en erstatning på en million kroner etter at han bare hadde vært her i 4 uker. Dommen viser at det er dyrt for arbeidsgiver å ikke ha orden i sine kontrakter og personaladministrasjonen.

Har du blitt oppsagt og ønsker å få vurdert om du kan kreve erstatning, ta kontakt med Osloadvokatene. Er du arbeidsgiver og trenger bistand for å unngå å risikere å betale erstatning for oppsigelse eller avskjed av en ansatt kan du også ta kontakt.