Minstelønn


Er det riktig å si at minstelønnen i Norge er kr 130,- pr time?

I Norge har vi ingen offisiell minstelønn.

I Norge finnes det i dag ingen offisiell minstelønn slik vi ser i utlandet og særlig i USA.

I Norge er hovedregelen full avtalefrihet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver

I Norge er hovedregelen her som ellers at partene kan avtale hva de ønsker. Dette er ikke alltid riktig. Vi har i Norge noen områder hvor det finnes noe som kalles allmengjorte tariffavtaler. Dette er et inngrep i avtalefriheten mellom partene. Her kan man ikke avtale det man ønsker å avtale. Dette gjelder bransjer som byggeplasser, elektro, skipsindustrien, jordbruk, transport og renhold. I disse bransjene må man betale en lønn som minst er like høy som det de organiserte får. Tariffavtalen gjelder dermed også for de som ikke ønsker å være omfattet av noen tariffavtale. Satsene i disse bransjene ligger omkring kr 170,- og oppover. Det finnes mer detaljerte regler hos arbeidstilsynet her:

Hvorfor finnes det ingen offisiell minstelønn?

Dette har sammenheng med hvordan partene i arbeidslivet fremforhandler avtaler. Antagelig har arbeidstakerorganisasjonene vært litt engstelige for at mange arbeidsgivere dermed ville lagt seg på minstesatsen. Det ville det store flertallet av arbeidstakere i Norge neppe vært tjent med.

Finnes det noen minstelønn i menneskerettighetene?

Vi har mange menneskerettigheter og FN lager stadig nye. Vi har blant annet Fn’s konvensjon om sivile og økonomiske rettigheter. Som arbeidstaker kan man neppe gå til domstolene med denne og kreve en slags minstelønn som følger av menneskerettighetene.

Anbefalt minstelønn

Hvis man som arbeidsgiver gir en timelønn som er over halvparten av vanlig lønn bør det være trygt. Vi har statestikk på hva som er gjennomsnittlig lønn i Norge. Nivået her ligger omkring kr 43000 pr mnd. Etter arbeidsmiljøloven har alle ansatte i Norge som hovedregel 40 timers arbeidsuke eller 8 timer pr dag. Det innebærer at gjennomsnittlig minimumslønn vil ligge rundt 250 pr time og halvparten av dette er kr 125,-.

Advokat Else Leona McClimans har i en artikkel i DN den 15. mars 2017 konkludert med at en timelønn under omkring kr 123 nok vil være i strid med ØSK. Artikkelen kan leses her og den er interessant.

Imidlertid er lønn i Norge litt annerledes enn i mange land. I Norge betaler arbeidsgiver arbeidsgiveravgift med 14,2 % av det han betaler i lønn. Det skal også betales 2 % i OTP. Jeg vil tro at utgiftene til obligatorisk tjenestepensjon må anses som lønn her. Videre vil den ansatte også få 10,2% eller 12% feriepenger avhengig om det er avtalt 4 eller 5 uker ferie. Også dette må anses som lønn i relasjon til ØSK.

På denne bakgrunn vil nok en timelønn også under kr 120,- være innenfor menneskerettighetene.

I USA er minstelønnen på 7,25 dollar pr time. Det tilsvarer kr 61,91 norske kroner.

Det skal nok litt til å si at minstelønnen i USA er i strid med menneskerettighetene og da særlig ØSK.

Sannsynligvis vil man dermed måtte godta en timesats helt ned til nivået i USA også i Norge før det ville være mulig for domstolene å sette avtalen til side.