Ble oppsagt i prøvetiden – fikk kr 200.000 i erstatning etter hjelp fra Osloadvokatene


Under prøvetiden er det en utvidet oppsigelsesadgang. Men dette betyr ikke at du er uten rettigheter.

Overraskende oppsigelse

Osloadvokatene ble kontaktet av en mann som hadde blitt oppsagt fra jobben. Mannen var fortsatt under prøvetid og var usikker på sine rettigheter. Han hadde imidlertid en mistanke om at oppsigelsen ikke var lovlig. Oppsigelsen hadde nemlig kommet som en overraskelse på mannen og begrunnelsen som fremgikk av oppsigelsen ga liten mening.

Skal gi rimelige resultater

Mistanken skulle vise seg å være berettiget. Lovene våre er som regel laget med et ønske om at de skal gi rimelige utfall. Så hvis noe skurrer er det en god sjanse for at loven ikke er overholdt. I slike tilfeller kan det lønne seg å be en advokat se på saken.

Oppsigelsen var ugyldig

Osloadvokatene ved advokatfullmektig Ørjan Onarheim så raskt at oppsigelsen var problematisk. I dette tilfellet var det ikke avholdt drøftelsesmøte før oppsigelsen, mannen var nektet adgang til arbeidsplassen, i tillegg heftet det en rekke feil ved oppsigelsen. Ved oppsigelser gjelder en rekke lovbestemte formkrav. Det gjøres ikke unntak fra disse formkravene, selv om arbeidstakeren fortsatt er under prøvetid. En oppsigelse som ikke oppfyller formkravene skal i utgangspunktet kjennes ugyldig.

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

En arbeidstaker fikk medhold i kravet om at oppsigelsen var usaklig. Oppsigelsen ble kjent ugyldig og arbeidstaker fikk oppreisning.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsigelsen-ble-kjent-ugyldig-arbeidstaker-fikk-oppreisning/

Utvidet adgang til oppsigelse

Ved oppsigelse i prøvetiden kan oppsigelsen, i tillegg til andre saklige grunner, være begrunnet i arbeidstakerens tilpasning til arbeidet, faglige dyktighet eller pålitelighet. Terskelen for å si opp en arbeidstaker under prøvetiden er dermed noe utvidet.

Krevde forhandlinger

Advokatfullmektig Onarheim kontaktet arbeidsgiver og viste til arbeidsmiljølovensregler. På vegne av arbeidstakeren krevde han forhandlingsmøte. Retten til å kreve forhandlinger følger av aml § 17-3. Denne retten skal fremgå av oppsigelsen.

Ulovlig oppsigelse gir rett til erstatning

Når en oppsigelse er i strid med loven har arbeidstakeren rett til å kreve erstatning fra arbeidsgiveren. Erstatningsbestemmelsen i aml § 15-12 gir rett til å kreve erstatning for økonomisk og oppreising for ikke-økonomisk tap. På forhandlingsmøtet fremmet derfor advokatfullmektig Onarheim et erstatningskrav på kr 200.000 på vegne av sin klient. Arbeidsgiver godtok kravet mot at arbeidstakeren ikke forfulgte saken videre.

Du kan ha rett på fri rettshjelp

Hvis du er uenig i en oppsigelse kan du ha rett på fri rettshjelp. Lurer du på om oppsigelsen din er ulovlig? Ta kontakt i dag!


Relaterte artikler