Er du dekket av yrkesskade-forsikringen?


Et arbeidsforhold kan ofte medføre risiko for skade eller sykdom. Det er derfor viktig å være oppmerksom på at arbeidsgiver har en lovpålagt plikt til å tegne yrkesskadeforsikring for alle ansatte.

Yrkesskadeforsikringen er en forsikring som skal dekke tap, utgifter og en eventuell erstatning i forbindelse med sykdom eller skade, som er påført i arbeidssammenheng

Yrkesskade gir deg sterkere rettigheter

Dersom du er utsatt for en ulykke eller skade i en arbeidssituasjon, vil du oppnå fordeler i forhold til andre som er påført tilsvarende skader utenfor arbeidssituasjonen. Yrkesskade gir deg med andre ord sterkere rettigheter både i forhold til NAV og forsikring.

Arbeidsgiver er pålagt en straffesanksjonert plikt til å tegne yrkesskadeforsikring for sine ansatte. Dette følger av lov om yrkesskadeforsikring. Avgjørende for om du har krav på en slik yrkesskadeforsikring er imidlertid hva slags arbeidsforhold du står i. Lov om yrkesskadeforsikring påfører arbeidsgivere en plikt, og gir en tilsvarende rett til arbeidstakere.

Erstatning for yrkessykdom – fikk ti millioner kr. etter jobb i Nordsjøen

Erstatning for yrkessykdom – fikk ti millioner kr. etter jobb i Nordsjøen

Etter flere års arbeid på en oljeplattform ble arbeidstakeren syk og fikk påvist spiserørskreft. Han krevde erstatning for yrkessykdom og vant frem.

osloadvokatene.no/erstatning/yrkesskade/fikk-ti-millioner-kroner-i-erstatning-for-yrkessykdom-etter-arbeid-pa-oljeplattform/

«Arbeidstaker» er dekket av yrkesskadeforsikringen

Loven gjelder bare personskade som er påført arbeidstakere, jf. lov om yrkesskadeforsikring § 1, og skaden må være påført «i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden». Dette innebærer at selvstendige næringsdrivende og oppdragstakere vil falle utenfor den lovpålagte forsikringsordningen som følger av lov om yrkesskadeforsikring. Disse vil i praksis måtte forsikre seg på annen måte. Denne avgrensningen innebærer for eksempel at en entreprenør som tar et oppdrag, ikke vil være oppdragsgiverens arbeidstaker. Dette ble slått fast i Høyesteretts dom inntatt i Rt. 1967 s. 597.

Grensen mellom arbeidstaker og en selvstendig oppdragstaker kan imidlertid være uklar, og ofte må spørsmålet avgjøres helt konkret. I slike tvilstilfelle kan det være særlig nødvendig med bistand fra advokat.

Osloadvokatene – Forskjell på yrkesskade og yrkesssykdom

Osloadvokatene – Forskjell på yrkesskade og yrkesssykdom

Osloadvokatene er et advokatfirma i Oslo. Vi har 28 av de beste advokatene i Oslo.

osloadvokatene.no/erstatning/yrkesskade/forskjell-pa-yrkesskade-og-yrkesssykdom/

Frivillig forsikring 

Selv om lov om yrkesskadeforsikring ikke dekker selvstendig næringsdrivende og frilansere, kan disse gruppene sikre seg på annen måte. Folketrygdloven etablerer en ordning hvor selvstendig næringsdrivende og frilansere kan tegne frivillig yrkesskadetrygd. På samme måte som for arbeidstakere, vil yrkesskadedekningen gjelde for yrkesskader som oppstår under utøvelsen av virksomhet som frilanser eller selvstendig næringsdrivende.

Frivillig trygd må være tegnet på skadetidspunktet. Når frivillig trygd er tegnet vil frilanser og selvstendig næringsdrivende ha rett til ytelser etter lovens særregler om yrkesskade under «utøvelse av virksomheten». Her er det viktig å være oppmerksom på at denne retten kun gjelder for den virksomhet som er blitt nedtegnet i forsikringen.

En dom fra Trygderetten omhandlet en selvstendig næringsdrivende maskinfører som hadde skadet seg ved bruk av motorsag. Han hadde tegnet frivillig yrkesskadetrygd som gårdbruker, og ikke som maskinfører. Skaden ble dermed ikke ansett påført under utøvelse av den virksomhet som det var tegnet frivillig yrkesskadetrygd for.

Yrkesskadesaker kan ofte medføre vanskelige rettslige spørsmål, i tillegg til at ulike meldefrister må overholdes. Det kan derfor være nødvendig med bistand fra advokat kort tid etter skaden.


Relaterte artikler