Ulegitimert fravær førte til oppsigelse


Den ansatte har plikt i forhold til sin arbeidsgiver om å varsle om fravær så tidlig som mulig. Dersom denne plikten ikke overholdes kan det gi grunnlag for oppsigelse eller avskjed.

Ble syk i utlandet

Den ansatte hadde familie både i Norge og i Etiopia. Han hadde stort sett tilbrakt sommerferiene i Etiopia. Denne sommeren hadde han fått innvilget syv uker sammenhengende fri. Tre dager før han skulle være tilbake på arbeid oppsøkte den ansatte lege i Etiopia i forbindelse med hjemreisen. Legen vurderte det slik at han burde holde seg i ro og hvile i 30 dager og skrev ut legeerklæring.

Varslet ikke arbeidsgiver

Den ansatte sendte da SMS til sin arbeidsgiver og opplyste om sykemeldingen. Meldingen kom imidlertid aldri frem. Da den ansatte ikke fikk noe svar foretok han seg heller intet for å forsikre seg om at meldingen faktisk gikk gjennom. Legen hadde imidlertid sendt arbeidsgiveren kopi av sykemeldingen med påskrift fra arbeidstakeren om at han skulle komme tilbake så snart som mulig. Arbeidsgiveren svarte på dette og innkalte til oppfølgingssamtale tre uker senere. Arbeidstakeren svarte ikke på denne mailen selv om han ikke hadde til hensikt å returnere til denne datoen. Han gjorde videre ingen forsøk på å kontakte arbeidsgiveren.

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

En arbeidstaker fikk medhold i kravet om at oppsigelsen var usaklig. Oppsigelsen ble kjent ugyldig og arbeidstaker fikk oppreisning.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsigelsen-ble-kjent-ugyldig-arbeidstaker-fikk-oppreisning/

Ble sagt opp da han kom hjem

Det var videre dårlig kommunikasjon mellom arbeidstakeren og arbeidsgiveren om når han kunne komme tilbake til Norge. Da 30 dager var gått oppsøkte han legen på nytt hvor han igjen ble erklært syk i nye 30 dager. Da de nye 30 dagene var gått ble han erklært frisk. Da den ansatte omsider kom hjem til Norge ble han umiddelbart sagt opp fra sin stilling. Den ansatte mente oppsigelsen var usaklig.

Misligholdt informasjonsplikt

Retten uttalte at den ansatte ikke hadde forholdt seg lojal med hensyn til informasjonsplikten vedrørende sitt fravær. Han hadde ikke informert arbeidsgiver underveis i henhold til selskapets rutiner. Etter rutinene skulle ethvert fravær meddeles umiddelbart. Meddelelsen skulle inneholde årsak og antatt varighet. Den ansatte hadde ikke gjort nok for varsle om sitt fravær. Arbeidsgiveren fikk først informasjon om fraværet to dager etter at han skulle vært tilbake på arbeid.

Osloadvokatene – Ugyldig oppsigelse ga kr. 230 000 i erstatning

Osloadvokatene – Ugyldig oppsigelse ga kr. 230 000 i erstatning

Arbeidstaker fikk kr. 230 000 i erstatning og nesten kr. 550 000 i dekning for sine sakskostnader etter en urettmessig endringsoppsigelse.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/ugyldig-oppsigelse-230-000-i-erstatning/

Saklig grunn til oppsigelse

Retten fant det klart at pliktbruddene – det ulegitimerte fraværet på 23 arbeidsdager, gjentatte mislighold av varslings- og informasjonsplikt ved fravær samt den uriktige informasjonen om når han ville være tilbake – alene ga saklig grunn for oppsigelse.


Relaterte artikler