Tyveri i arbeidstiden fører til oppsigelse


Tyveri og nasking i arbeidstiden anses av retten som et grovt pliktbrudd og vil som hovedregel føre til oppsigelse eller avskjed.

Vern mot usaklig oppsigelse

Etter arbeidsmiljøloven er den ansatte beskyttet mot usaklig oppsigelse. Det er fra rettspraksis lagt til grunn at terskelen for å si opp en ansatt er høy. Arbeidsgiver må påvise gode grunner for oppsigelse. En oppsigelse må være saklig begrunnet i enten virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold. Kravet til gode grunner gjelder særlig der oppsigelsen er begrunnet i arbeidstakers forhold. Men dersom arbeidstakeren begår kriminelle handlinger som tyveri i arbeidstiden er dette som hovedregel grunn nok til oppsigelse eller avskjed.

Stjal sjefens solbriller – fikk avskjed

En deltidsansatt restaurantarbeider fikk avskjed etter at hun hadde stjålet sjefens solbriller til en verdi av 3.000 kr. Sjefen oppdaget under arbeid at solbrillene hennes lå i servitørens veske. Hun konfronterte henne da de var ferdige for dagen og gav henne avskjed på stedet.

Vern mot gjengjeldelse etter varsling av kritikkverdige forhold på jobben

Det finnes et vern for arbeidstakere mot gjengjeldelse etter varsling, så det ikke medfører negative konsekvenser for dem i etterkant.

osloadvokatene.no/sak/gjengjeldelse-forhold-arbeidsplass/

Lagmannsretten uttalte at tyveri fra arbeidsplassen som hovedregel er et slikt grovt pliktbrudd at det foreligger grunnlag for avskjed dersom det ikke foreligger helt særlige grunner. Dette er hovedregelen selv om det borttatte etter omstendighetene har liten verdi. Et tyveri er et slikt grovt brudd på tillitt i et hvert ansettelsesforhold at fratreden i normaltilfellene vil være den eneste løsningen. Det kan tenkes unntak  der verdien er bagatellmessig eller der sterke individuelle hensyn tilsier at arbeidsforholdet ikke skal opphøre. Slike unntak kunne ikke gjøres gjeldende i denne saken og avskjeden var gyldig.

Postbud ble sagt opp da han nasket i arbeidstiden

I en annen sak for lagmannsretten ble en tjenestemann i posten sagt opp da han begikk naskeri. Naskeriet foregikk i arbeidstiden, i uniform og med uniformert bil. Det var avgjørende for retten at tjenestemannen hadde en betrodd stilling og at det er av vesentlig betydning at posten har tillitt både hos kundene og myndighetene.

Postmannen hadde i sin tjeneste som sjåfør for posten stoppet innom en forretning som solgte plantejord. Han hadde her betalt 200 kr, men tatt med seg sekker til en verdi av 410 kr.

Retten uttalte her at lovbruddet i seg selv ikke var særlig alvorlig. Strafferettslig ville det kun ha medført en beskjeden bot. Det var i forholdet til selskapet, når overtredelsen skjer i uniformert tjeneste, at overtredelsen fikk et alvorlig preg. Postmannen hadde en betrodd stilling og han kjørte store mengder verdisaker. Av denne grunn var det av vesentlig betydning for selskapet å ha publikums, kundenes og myndighetenes tillitt. Det særlige ansvar ved å være ansatt i posten var understreket i en brosjyre som var utdelt til de ansatte. En oppsigelse som konsekvens ved slike straffbare handlinger er av den grunn noe ansatte i posten må kunne forvente seg. Retten konkluderte med at oppsigelsen var gyldig.


Relaterte artikler