To arbeidstakere ble tilkjent erstatning og etterbetaling av lønn og feriepenger etter urettmessig avskjedigelse


Sogn og Fjordane tingrett avsa nylig dom i en sak som gjaldt avskjedigelse av to ansatte på en ferge. Selv om de to ansatte hadde opptrådt klanderverdig mente tingretten at avskjedigelsene hadde vært en uforholdsmessig reaksjon på de ansattes oppførsel. Da det heller ikke var gjennomført drøftelsesmøte i forkant av avskjedigelsene kom tingretten til at de to avskjedigelsene var ugyldige. Arbeidsgiveren ble derfor dømt til å betale erstatning på over 130 000 kroner til hver av de ansatte, samt etterbetale lønn og feriepenger. Arbeidsgiver ble også dømt til å dekke arbeidstakernes sakskostnader.

Fikk jobb som kioskmedarbeidere på en ferge

De to arbeidstakerne var samboere og sommeren 2018 ble de begge ansatt som kioskmedarbeidere på en ferge. Begge stillingene var deltidsstillinger, og ifølge arbeidsavtalen var stillingsprosenten 80 % med en timelønn på 165 kroner.

Nektet omplassering – fikk 400 000 kroner etter urettmessig avskjed

Nektet omplassering – fikk 400 000 kroner etter urettmessig avskjed

Arbeidsgiver kan ikke fritt kreve deg omplassert fra en stilling du har, for deretter å avskjedige deg om du nekter omplassering.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/omplasseringen-avskjed-ugyldig-advokat/

Konflikt mellom de to arbeidstakerne og deres arbeidsgiver

De to arbeidstakerne hadde bare arbeidet noen måneder på fergen da det oppstod en konflikt mellom dem og arbeidsgiveren. Ettersom de to arbeidstakerne hadde jobbet færre timer en det som fulgte av arbeidsavtalen krevde de at vaktlistene måtte endres slik at de fikk flere arbeidstimer samt etterbetaling av differansen mellom en 80 % stilling og det de faktisk hadde arbeidet. I tillegg mente de at de også hadde krav på timebetaling og kjøregodtgjørelse for ekstra reisetid i helgene som følge av oppmøte ved en annen fergekai i helgene enn det som var avtalt.

Arbeidsgiver mente at de ikke hadde krav på timebetaling og kjøregodtgjørelse for ekstra reisetid

Arbeidsgiveren gikk med på å endre vaktlistene, samt å etterbetale differansen mellom en 80 % stilling og det antallet arbeidstimer faktisk hadde jobbet. Arbeidsgiver mente imidlertid at det var uaktuelt å gi arbeidstakerne timebetaling og kjøregodtgjørelse for den ekstra reisetiden de hadde i helgene.

Når foreligger grunn for avskjedigelse? Og hva er avskjed?

Når foreligger grunn for avskjedigelse? Og hva er avskjed?

Mens oppsigelse medfører arbeidstager har en oppsigelsesfrist, medfører avskjedigelse at arbeidsforholdet opphører med en gang.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/avskjedigelse/

De to arbeidstakerne ble bortvist fra fergen og fratatt nøklene til kiosken

Arbeidstakerne ble svært skuffet over at arbeidsgiver motsatte seg å gi dem timebetaling og kjøregodtgjørelse for ekstra reisetid i helgene. De tok derfor opp dette med andre ansatte på fergen, blant annet kapteinen. Etter at en av de to arbeidstakerne hadde forsøkt å påbegynne en krangel med kapteinen hva gjaldt tvisten rundt kjøregodtgjørelsen, ble de to ansatte bortvist fra fergen og fratatt nøklene til kiosken.

Avskjediget som følge av episoden med fergens kaptein

Kort tid etter hendelsen med kapteinen ble de to arbeidstakerne avskjediget av deres arbeidsgiver som driftet kiosken. Avskjedigelsene ble hovedsakelig begrunnet med hendelsen med kapteinen og at de selv hadde skyld i at de var blitt utestengt fra arbeidsplassen av fergens kaptein. Arbeidsgiver hevdet dermed at det var arbeidstakernes skyld at de ikke lenger hadde et arbeid å gå til.

Det er viktig med ryddig prosess ved oppsigelse eller avskjed

Det er viktig med ryddig prosess ved oppsigelse eller avskjed

Som arbeidsgiver kan du bringe arbeidsforholdet til opphør enten ved oppsigelse eller avskjed. Osloadvokatene hjelper deg!

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsigelse-avskjed/

Reiste søksmål mot arbeidsgiver

De to arbeidstakerne mente imidlertid at de ikke hadde gjort seg skyldig i et pliktbrudd eller et annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen som kunne danne grunnlag for avskjedigelse. Den 19. februar 2019 anla de derfor søksmål mot arbeidsgiver ved Sogn og Fjordane tingrett. Hovedforhandling ble gjennomført i mai samme år.

Tingretten kom til at arbeidsgiver ikke hadde overholdt sin drøftelsesplikt

Da det ikke var blitt gjennomført et drøftelsesmøte i forkant av avskjedigelsene, kom tingretten til at arbeidsgiver ikke hadde overholdt sin drøftelsesplikt. I tråd med gjeldende rett foretok tingretten deretter en konkret helhetsvurdering av om arbeidstakerne hadde gjort seg skyldig i et «pliktbrudd eller et annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen» som kunne danne grunnlag for avskjedigelse etter skipsarbeiderloven § 5-14.

Avskjedigelsen oppfylte ikke kravene etter skipsarbeiderloven § 5-14.  

Selv om tingretten mente at arbeidstakerne hadde handlet klanderverdig ved å blande kapteinen inn i en arbeidskonflikt som kunne skade arbeidsavtalen mellom kioskdrifteren og selskapet som driftet fergen, kom tingretten til at avskjedigelsene var en uforholdsmessig reaksjon som ikke oppfylte kravene for avskjedigelse etter skipsarbeiderloven § 5-14.

Arbeidsgiver ble derfor dømt til å betale oppreisningserstatning i tillegg til etterbetaling av lønn og feriepenger til de to ansatte. Arbeidsgiver ble også dømt til å dekke alle arbeidstakernes sakskostnader.

Har du behov for hjelp i en lignende sak?

Osloadvokatene har flere advokater med lang erfaring og høy kompetanse innen arbeidsrett. Ta kontakt på mail eller telefon dersom du har mottatt en avskjed eller oppsigelse som du mener er feil. Våre advokater hjelper deg gjerne med din sak.


Relaterte artikler