Oppsigelse i sykmeldingsperioden ga arbeidstaker en halv million i erstatning


Tingretten avsa nylig dom i sak om gyldigheten av en oppsigelse i arbeidstakers sykmeldingsperiode. Oppsigelsen ble funnet ugyldig. Arbeidstaker hadde ikke sannsynliggjort at sykefraværet ikke var årsak til oppsigelsen. Arbeidstaker ble tilkjent erstatning.

Utsatt for oppsigelse i sykmeldingsperioden. Arbeidstaker ble ansatt som teknisk leder ved et bilverksted. Ett år etter ansettelsen ble det engasjert et konsulentselskap som skulle gjennomgå rutiner i virksomheten for å optimalisere driften. Av rapporten fremgikk det blant annet at produksjonen på verkstedet var svekket. Arbeidstaker ble etter dette gitt tilbakemelding om rapporten av arbeidsgiver.

Noen måneder senere ble arbeidstaker hasteinnlagt på sykehus etter at han hadde falt om hjemme. Det ble konstatert at han hadde MS – multippel sklerose. Sykdommen resulterte i en del sykmeldinger det påfølgende året. Arbeidstaker ble deretter innkalt til dialogmøte og kort tid etter møtet ble han 100% sykmeldt.

Tilbudt ny stilling etter drøftingsmøtet

To dager etter drøftingsmøtet ble arbeidstaker tilbudt ny stilling som teknisk leders stedfortreder. Den nye stillingen innebar lavere lønn og ingen firmabil-avtale. Arbeidstaker takket nei til stillingen.

Noen uker senere ble arbeidstaker på ny innkalt til et drøftelsesmøte, der både arbeidsgiver og arbeidstaker møtte med advokat. En uke etter drøftelsesmøtet ble arbeidstaker sagt opp fra sin stilling, mens han var 100% sykmeldt. Krav om forhandlinger ble fremsatt, men heller ikke her kom partene til enighet. Stevning ble deretter sendt inn med krav om at oppsigelsen var ugyldig. Arbeidsgiver gikk til motmæle og hevdet at oppsigelsen var gyldig. Det ble anført at oppsigelsen skyldtes arbeidstakers dårlige arbeidsprestasjoner, og ikke hans sykefravær.

Osloadvokatene – 7 millioner i erstatning etter urettmessig oppsigelse

Osloadvokatene – 7 millioner i erstatning etter urettmessig oppsigelse

Det skal mye til for å kunne gå til oppsigelse av en ansatt. Hvis oppsigelsen er usaklig begrunnet har den ansatte krav på erstatning. Vi hjelper deg!

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/7-millioner-i-erstatning-etter-urettmessig-oppsigelse/

Streng bevisbyrde pålagt arbeidsgiver

Det ble tatt utgangspunkt i arbeidsmiljøloven § 15-7, der det blant annet fremgår:

Arbeidstaker kan ikke sies opp uten at det er saklig begrunnet i virksomhetens, arbeidsgivers eller arbeidstakers forhold.

og arbeidsmiljøloven § 15-8, der det står at:

Arbeidstaker som helt eller delvis er borte fra arbeidet på grunn av ulykke eller sykdom kan ikke av denne grunn sies opp de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte.

Oppsigelse som finner sted innenfor det tidsrom arbeidstaker er vernet mot oppsigelse etter denne paragraf, skal anses å ha sin grunn i sykefraværet dersom ikke noe annet gjøres overveiende sannsynlig.

Det ble slått fast at bevisbyrderegelen nevnt ovenfor praktiseres strengt i henhold til rettspraksis. Arbeidsgiver måtte dermed vise til sterke, etterprøvbare bevis for at arbeidstaker ikke hadde utført sine arbeidsoppgaver tilfredsstillende. Arbeidsprestasjonen måtte ligge markert under det som kunne forventes og arbeidsgivers krav til arbeidstakeren måtte være kommunisert på en klar og tydelig måte, slik at arbeidstakeren måtte forstå at dette kunne få konsekvenser for arbeidsforholdet.

Manglende dokumentasjon fra arbeidsgivers side

Retten kunne ikke se at arbeidsgiver hadde dokumentert misnøyen med arbeidstaker i tilstrekkelig grad slik det ble hevdet. Retten viste til parts- og vitneforklaringer som tilsa at arbeidstaker hadde levert tilfredsstillende arbeid. Det ble i tillegg vist til at arbeidstaker tidligere i en samtale med arbeidsgiver hadde gitt uttrykk for at han ønsket å si opp stillingen sin og derfor ønsket kortere oppsigelsestid, uten at dette ble innvilget. Retten mente at dette talte for at arbeidsgiver ikke kunne ha vært så misfornøyd med arbeidstaker som det ble gjort gjeldende.

Arbeidstaker fikk tilkjent erstatning

Det ble slått fast at arbeidsgiver ikke hadde oppfylt sin bevisbyrde og oppsigelsen ble dermed funnet ugyldig. Vilkårene for erstatning etter arbeidsmiljøloven § 15-12 forelå. Retten tilkjente arbeidstaker en erstatning på kr. 387 000 og en oppreisningssum på kr. 75 000.

Har du blitt utsatt for oppsigelse i sykmeldingsperioden?

Hvis du er uenig i en oppsigelse kan du ha rett på fri rettshjelp. Lurer du på om oppsigelsen din er ulovlig? Ta kontakt i dag!


Relaterte artikler