Kan en arbeidstaker tilbakekalle oppsigelsen sin?
Dersom du selv har sagt opp, er det i utgangspunktet sjefen selv som bestemmer om han ønsker å godta ditt tilbakekall av oppsigelsen. Men i spesielle tilfeller kan du ha en utvidet tilbakekallsrett.
Kan som hovedregel ikke tilbakekalles
Dersom du anger på at du sa opp jobben og ønsker å tilbakekalle oppsigelsen, har sjefen din som hovedregel rett til å nekte deg dette. Kanskje du forhastet deg og sa opp i en emosjonelt spent situasjon. Du tenkte ikke klart og handlet på følelser. Utgangspunktet i slike situasjoner er at oppsigelsen er gyldig og den får virkning når din arbeidsgiveren har mottatt den. Det at du angrer deg i etterkant spiller liten rolle da det nå er opp til sjefen om han skal ta deg tilbake eller ikke. Det kan imidlertid i spesielle situasjoner gjøres unntak fra dette utgangspunktet.
Prøvetid og oppsigelse – Hva er mine rettigheter! Osloadvokatene hjelper deg!
I mange arbeidsforhold avtales det prøvetid mellom partene. Du har stillingsvern i prøvetiden og en oppsigelse kan være ugyldig og gi rett til erstatning.
Sjefen måtte godta tilbakekallet
Saken gjaldt en cafemedarbeider som etter å ha blitt innkalt til daglig leder som klaget over hennes arbeidsprestasjon, leverte sin oppsigelse. Hun angret seg imidlertid og kalte etter fem dager oppsigelsen tilbake. Sjefen nektet da å la henne tilbakekalle oppsigelsen.
Må foreligge særlige grunner
Spørsmålet for retten var om cafeen var bundet av medarbeiderens tilbakekall av oppsigelsen. Utgangspunktet etter avtaleloven er at arbeidsgiveren ikke er bundet av dette og at arbeidstakeren ikke kan tilbakekalle oppsigelsen. Retten uttalte imidlertid at det i spesielle tilfeller kan gjøres unntak fra dette. Det kan oppstilles en utvidet tilbakekallsrett. Men for at dette kan være tilfellet må det foreligge særlige grunner som taler for å godta det forsinkede tilbakekallet. Tilbakekallet må videre komme innen kort tid og arbeidsgiveren må ikke ha innrettet seg etter oppsigelsen. Denne retten er en ekstraordinær tilbakekallsrett og kravene er således meget strenge.
Hadde ikke innrettet seg
I saken mottok arbeidsgiveren tilbakekallet fem dager etter at oppsigelen var gitt. Arbeidsgiveren hadde på dette tidspunktet ikke innrettet ved å ansette en ny medarbeider. Kvinnen sto da på papiret fortsatt i sin stilling. Retten så det da slik at tilbakekallet kom så raskt at den ekstraordinære tilbakekallsretten kunne få anvendelse.
Videre fremkom oppsigelsen i en situasjon som gjorde det vanskelig for henne å tenke seg om og eventuelt drøfte saken med andre. Hun var ikke forberedt på problemstillingen på forhånd. Det var av den grunn rimelig å anta at hun ikke fullt ut innså hva hun gjorde. Retten uttalte videre at i en slik sak bør arbeidsgiveren som er den sterkere part ikke uten videre ta imot en oppsigelse.