Oppsigelse ble kjent ugyldig da drøftelsesmøtet ikke var avholdt


Dersom arbeidsgiver handler overilet ut fra antakelser, må dette som en klar hovedregel gå ut over arbeidsgiver.

En oppsigelse ble av lagmannsretten kjent ugyldig da drøftelsesmøtet ikke var avholdt. Arbeidstaker fikk ikke klar nok tilbakemelding om at forholdene måtte forbedre seg. Han burde fått mulighet til å forbedre seg før oppsigelse ble meddelt.

Sagt opp uten forvarsel

I en sak for lagmannsretten ble en oppsigelse kjent ugyldig da den ansatte ikke ble innkalt til drøftelsesmøte før oppsigelsen fant sted. Han ble sagt opp uten forvarsel på et vanlig torsdagsmøtene i bedriften. Arbeidsgiver hadde i forkant skrevet oppsigelsen. Retten uttalte at et slikt møte ikke kan anses som et drøftelsesmøte da arbeidstaker i praksis ikke fikk mulighet til å forberede seg på oppsigelsen. En slik fremgangsmåte var etter rettens syn i strid med kravet til forsvarlig saksbehandling da den ikke under noen omstendighet tilfredsstilte kravet til drøftelser etter arbeidsmiljøloven.

Oppsigelsen må være saklig begrunnet

Ugyldigheten bygget ikke alene på unlatt drøftelsesmøte, men var et moment ved vurderingen av om oppsigelsen var saklig begrunnet. Selv om loven ikke har bestemmelser om at advarsel skal være gitt før oppsigelse burde arbeidsgiver ha fulgt opp arbeidstaker bedre og instruert ham nærmere vedrørende utførelsen av arbeidet. Arbeidstaker skulle ha gitt ansatte klarere tilbakemeldinger om at forholdene måtte forbedre seg og gitt ham reelle muligheter til å kunne forbedre seg før oppsigelsen ble meddelt.

Selv om den ansatte var å bebreide for mangelfulle forhold ved utførelsen av arbeidet, var ikke dette av en slik art at vilkårene for oppsigelse var til stede.

Drøftelsesmøtet før oppsigelse

En hver oppsigelse må være saklig begrunnet. Før arbeidsgiver kan fatte beslutning om oppsigelse skal arbeidstaker gis reell mulighet til å drøfte saken med arbeidsgiver. Et drøftelsesmøte i forkant av en oppsigelse vil sikre at beslutningen treffes etter grundige overveielser og sikrer ryddighet. Dersom drøftelsesmøtet unnlates medfører ikke dette i seg selv at oppsigelsen blir ugyldig. Men det anses som sterkt kritikkverdig og vil kunne medføre ugyldighet dersom unnlatelsen har hatt betydning for arbeidstakers beslutning om oppsigelsen. I retten kan unnlatelse av drøfting være et vektig argument for at oppsigelsen ikke er saklig begrunnet.

Mulighet til å forberede seg

Loven oppstiller ingen formelle krav til drøftelsesmøtet eller innkallingen. Men arbeidstakeren må ha hatt mulighet til å foreta reelle drøftelser. Forsvarlig saksbehandling forutsetter at arbeidstakeren i praksis er gitt en rimelig frist til å forberede seg til drøftelsesmøtet. En etterfølgende drøftelse kan i en viss utstrekning avhjelpe den feil som er begått dersom drøftingsmøte ikke er avholdt på forhånd.

Har du blitt oppsagt uten å ha fått innkallelse til drøftelsesmøtet? 

Kontakt Osloadvokatene ved advokat Kjersti Bolstad
Telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no

Relaterte saker:

Hvilke regler gjelder for prøvetid i arbeidsmarkedet?
Formkrav til oppsigelse