Ulovlig trukket i lønn etter skade på arbeidsgivers bil


Arbeidstakere er beskyttet mot ulovlige trekk i lønnen gjennom arbeidsmiljøloven § 14-15. Dersom situasjonen ikke er beskrevet i paragrafen kan ikke arbeidstaker holde tilbake lønn eller feriepenger. Denne problemstillingen var opp for tingretten våren 2019.

Mannen hadde jobbet som sjåfør for selskapet i to år før han sa opp sin stillingen. Ved arbeidsforholdets opphør holdt arbeidsgiver tilbake mannens lønn og feriepenger for å dekke selskapets tap etter en ulykke. I ulykken hadde mannen rygget inn i en parkert bil mens han kjørte en av selskapets biler. Mannens utestående lønn og feriepenger var på omlag 60 000 kroner.

Holdt tilbake lønn og feriepenger

Arbeidsgiver holdt igjen arbeidstakers lønn og hevdet at han skyldte omlag 5 000 kroner ekstra for å dekke selskapets samlede tap. Da mannen fikk sine penger holdt igjen reiste han sak mot sin gamle arbeidstaker med krav om lønnen skulle utbetales og at han selv skulle frifinnes fra alt erstatningsansvar.

Vilkårene klart ikke oppfylt

Retten slo fast at vilkårene for å gjøre trekk i lønn og feriepenger klart ikke var oppfylt, jf arbeidsmiljøloven § 14-15. All lønn skulle derfor allerede vært utbetalt. Selv om trekket i lønnen var ulovlig kunne mannen fortsatt være erstatningsansvarlig for skadene som var påført selskapet i ulykken.

Kvinnen fikk stå i stillingen frem til en rettskraftig dom

Kvinnen fikk stå i stillingen frem til en rettskraftig dom

Lovens hovedregel i tvister om oppsigelse er at arbeidstaker kan stå sin stillingen helt til retten fatter en rettskraftig dom.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/sta-i-stillingen-oppsigelse-advokat/

Arbeidstaker var uaktsom

For erstatningskravet pekte retten på at ryggende motorkjøretøy har et stort farepotensiale, og at det derfor gjelder et strengt krav til aktsomhet. Denne aktsomhetsnormen hadde mannen brutt og var i utgangspunktet erstatningspliktig for de direkte skadene som var påført selskapet. Erstatningsbeløpet var etter rettens syn på omlag 40 000 kroner.

Lemping av erstatningsansvar for arbeidstaker

For arbeidstakere kan arbeidsgiver bare kreve erstatning av ansatte i den grad det er «rimelig under hensyn til utvist adferd, økonomisk evne, arbeidstakers stilling og forholdene for øvrig», jf skadeerstatningsloven § 2-3 nr 3. Retten viste til at dette betyr at det skal gjøres en bred rimelighetsvurdering av om arbeidstaker skal holdes erstatningsansvarlig for skade han har påført arbeidsgiver i tjenesten.

Mannen hadde ikke en spesielt høy stilling i selskapet, og heller ingen særlig uavhengig stilling. Lønnen han hevet fra selskapet var på 32 100 kroner i måneden og det ville være spesielt belastende for han å måtte dekke hele erstatningskravet.

Videre er transportbransjen utsatt for skader og ulykker. Det er en stor risiko med å kjøre biler i byområder, og det må påregnes enkelte skader. Samlet fant retten det ikke rimelig å pålegge mannen erstatningsansvar for ulykken.

Frifunnet for erstatningsansvar og lønn utbetalt

Resultatet ble at mannen ble frifunnet for alle erstatningskrav og at selskapet måtte betale utestående lønn og feriepenger.

Osloadvokatene vant

Osloadvokatene vant

Osloadvokatene vant

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/osloadvokatene-vant-sak-om-oppsigelse-i-provetid/

Har du en lignende sak? 

Ta kontakt med Osloadvokatene. Vi har erfaringen du trenger og hjelper deg hele veien. Hos oss påløper det aldri noen kostander før vi er enige om et oppdrag og vi hjelper deg alltid undersøke om du har krav på dine kostnader dekket av forsikring. Kontakt Osloadvokatene i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.


Relaterte artikler