Hadde veirett frem til hytta
I Norge finnes det mange rettigheter i andres eiendom. Mange av disse omhandler diverse veiretter og omfanget av dem. Slike rettigheter kan ha stor verdi for den enkelte. Det kan f.eks. vise seg umulig å komme frem til hus eller hytte uten veirett over en annens grunn. Oppstår det konflikt rundt en slik rettighet kan det være lurt å kontakte advokat. Da er du sikret at en faglig kompetent aktør står på din side av saken.
Ny grunneier ville hindre bruk av vei
I en sak fra Porsgrunn kommune ønsket eieren av en privat vei å hindre flere hytteeiere fra å bruke veien som adkomst til deres respektive eiendommer. Grunneieren hadde ganske nylig overtatt eiendommen. Tidligere eier hadde aldri hatt noen innsigelse mot at hytteeierne brukte veien til og fra hyttene sine. Hytteeierne mente at de hadde veirett over eiendommen hennes.
Hadde brukt veien i nesten 50 år
Den omtvistede veien gikk gjennom tunet til grunneieren. Derfor mente hun at det var til sjenanse for henne at hytteeierne hadde veirett med bil. Det var imidlertid klart at hytteeierne hadde kjørt på veien i minst 40-50 år. Dette var også den eneste adkomstveien til hyttene deres.
Hytteeierne vant i jordskifteretten
Den nye grunneieren ville stoppe denne bruken og gikk derfor til sak. Hun ønsket å få dom på at det ikke eksisterte noen veirett. Jordskifteretten avsa dom i 2016 hvor de ga hytteeierne medhold i at de hadde en veirett med bil. Jordskifteretten mente at denne veiretten blitt opprettet ved hevd. Grunneieren ga seg imidlertid ikke, og anket derfor saken inn til lagmannsretten.
Veirett til hytte – hva er mine rettigheter? Vi hjelper deg!
Veirett til hytte – hva er mine rettigheter? Vi hjelper deg!
En veirett kan oppstå gjennom avtale, hevd eller tålt bruk. I en ny Høyesterettsdom var spørsmålet om veirett til hytte kunne avgis til nye eiendommer.
Stilltiende avtale om veirett
Lagmannsretten var enig med jordskifteretten og bekreftet derfor at hytteeierne hadde veirett med bil frem til sine respektive eiendommer. Lagmannsretten fant imidlertid ikke grunn til å gå inn på spørsmålet om veiretten hadde grunnlag i hevd eller alders tids bruk. Lagmannsretten mente at veiretten hadde grunnlag i en stilltiende avtale mellom den tidligere grunneieren og eierne av hyttene.
Lagmannsretten siterte fra en Høyesterettsavgjørelse og sa seg enig med den. De uttalte om opprettelsen av veiretten:
At veiretten er basert på en formløs avtale, som har vokst frem undervegs ved konkludent adferd
Altså mente de at det var inngått bindende avtale ved at grunneieren i alle år hadde godtatt at hytteeierne brukte veien som adkomst til sine hytter. En veirett følger normalt sett eiendommen. Altså hadde det ingen betydning at det var kommet ny grunneier. Avtalen var like bindende for den nye eieren som den gamle.
Hytteeierne vant fullt ut
Hytteeierne vant derfor saken fullt ut og fikk lov til å fortsette å kjøre på veien til og fra hyttene sine. Grunneieren ble også dømt til å betale hytteeiernes sakskostnader, både fra jordskifteretten og fra lagmannsretten.
Har du problemer med en veirett?
Er du i tvil om du har en veirett, eller vil grunneieren ta vekk en rett du mener å ha? Eller skal veien flyttes slik at den blir dårligere for deg? Osloadvokatene kan reglene rundt veiretter. Kontakt oss i dag, så vurderer vi saken for deg.