Servitutter - hva er det?


På tross av at servitutter er ukjent for mange, kan den praktiske betydningen av servitutter være stor.

Servitutter er bestemmelser som innskrenker en eiers rett til fritt å bestemme over sin egen eiendom.

To kategorier servitutter

Servitutter deles ofte inn i to kategorier. Positive og negative.

En negativ servitutt virker begrensende når det gjelder eierens rett til å bestemme og disponere over eiendommen.

En positiv servitutt angir derimot en rettighet for den som innehar den. Dette kan for eksempel være en veirett over naboens eiendom.

Personlig servitutt

Servitutter kan videre være tilknyttet personer eller eiendommen som sådan. Servitutter som er tilknyttet en bestemt person kalles gjerne en personlig servitutt. Dette kan for eksempel være en fiskerett eller beiterett. En bruksrett til vei er typisk en servitutt som knytter seg til eiendommen. Dette innebærer at bruksretten til veien gjelder uavhengig av hvem som eier eiendommen som innehar bruksretten.

Villaklausuler – hva er det?

Villaklausuler innebærer gjerne at eiendommen ikke kan bygges annet enn villamessig. Det er ikke vanlig at såkalte villaklausuler tegnes lenger. Det hender imdidlertid at villaklausuler påhviler eldre eiendommer. Slike klausuler kan skape problemer.

Problemet med villaklausuler oppstår gjerne når utbyggere av eiendommer ønsker å etablere forretningslokaler eller boligblokker. Det er typisk naboeiendommene som påberoper seg villaklausulene, og anfører at prosjektet ikke kan gjennomføres ettersom det strider i mot villaklausulen. Slike tvister har vært oppe for Høyesterett flere ganger, og det har vært diskutert om gamle villaklausuler overhodet kan legge begrensninger når det senere vedtas reguleringsplaner for området som åpner for annet enn villamessig bebyggelse.

Høyesterett har uttalt at det ikke ubetinget kan legges til grunn at senere vedtatte reguleringsplaner som åpner for annet enn villamessig bebyggelse opphever en villaklausul. Hvorvidt en villaklausul fortsatt legger begrensninger på den aktuelle eiendommen eller ikke beror på en tolkning av klausulen. I denne sammenheng står formålet med klausulen sentralt.

Videre vil det ofte være sentralt ved vurderingen om villaklausulen legger begrensninger om villaklausulen er i samsvar med samfunnsutviklingen eller om tiden har løpt fra den. Dersom forretningsbygg finnes andre steder i området, og villaklausulen i utgangspunktet stenger for slik bebyggelse, vil dette være et argument for at samfunnsutviklingen har løpt fra villaklausulen.

Villaservitutter kan søkes fjernet og omskipet etter servituttloven eller ekspropriert etter plan og bygningsloven. Dette kan imidlertid ta tid og være kostbart.

Rettshjelp via innboforsikringen

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Osloadvokatene kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du spørsmål om servitutter?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Åsvang
tlf 930 01 850 eller epost aasvang@advokat.no

Relaterte saker:

Servitutt på eiendommen – hva betyr det?