Norge gjør ikke nok for å stoppe samværssabotasje, ifølge fersk dom fra EMD


Den norske praksisen med å gi bøter til forelder som saboterer samvær er i følge en ferskavgjørelse i EMD ikke tilstrekkelig. Myndighetene må gjøre mer for å sikre at forelderen får oppfylt sin rett til samvær.

Fedre er særlig berørt

I Norge opplever særlig fedre problemer med gjennomføringen av samvær etter et samlivsbrudd. Det er frustrerende å være vitne til at forelderen barnet bor med hindrer gjennomføringen av samvær med barnet.

Gode nyheter fra EMD

Dersom en forelder saboterer gjennomføring av samvær kan forelderen bli dømt til å betale bot. Nå har en fersk EMD-dom, Onodi v. Ungarn, slått fast at myndighetene må gjøre det de kan for å tilrettelegge for gjennomføring av samvær. Bot til forelderen som saboterer er ikke nødvendigvis tilstrekkelig. Dommen er dermed gode nyheter til alle som opplever at samværsretten blir sabotert av den andre forelderen.

Mor og datter var negative tilgjennomføring av samvær

Det var en barnefar som hadde klaget Ungarn inn for EMD. Etter samlivsbruddet var det oppstått konflikt vedrørende gjennomføringen av samvær med datteren. Ikke bare hadde moren gjort det vanskelig å gjennomføre samværet, datteren var også negativt innstilt.

Brudd på retten til familieliv

Ved flere anledninger var moren ilagt bot for samværsabotasje. Og mannen hadde bedt myndighetene om hjelp til å gjennomføre samværet mer enn 60 ganger. Men ingenting hjalp. Etter å ha uttømt alle rettsmidler i Ungarn klaget mannen staten inn for EMD for brudd på artikkel 8 om rett til familieliv.

Osloadvokatene – Fast bosted hos far

I forbindelse med samlivsbrudd oppstod det konflikt mellom foreldrene om hvor barna skulle ha fast bosted.

osloadvokatene.no/privat/familie-arv-skifte/barn/fast-bosted-hos-far/

Barnets mening ikke avgjørende

Ungarn hevdet myndighetene hadde gjort alt de kunne for å bidra til gjennomføring av samvær og at i avveiningen mellom forelderens rett til samvær og barnets beste måtte barnets mening være av avgjørende betydning. I EMD fikk barnefaren fullt medhold. Barnets mening kunne ikke være avgjørende. Det var sannsynlig at barnet var blitt påvirket av sin mor til å stille seg negativ til samvær.

Sabotasje gjør uopprettelig skade

Retten viste til at retten til familieliv inneholdt en rett til samvær for forelderen, og en plikt for staten til å legge til rette for gjennomføring av samvær. Det ble lagt vekt på at samværssabotasje kan gjøre uopprettelig skade på forholdet mellom barn og forelder. Myndighetene har dermed plikt til å gjennomføre alle rimelige og nødvendige tiltak for å bidra til gjennomføring av samvær.

Bøter, til ingen nytte

I denne saken hadde ikke myndighetenes tiltak lykkes. Moren var ilagt bøter, men disse bidro ikke til å løse problemene eller øke samarbeidsviljen hennes. Retten påpekte at alle stater som er bundet av menneskerettighetskonvensjonen plikter å tilpasse lovverket sitt slik at staten har tilstrekkelige juridiske virkemidler til å kunne utføre sine plikter etter konvensjonen.

Norge gjør ikke nok

Dette innebærer at dersom bøter ikke er tilstrekkelig til å sørge for at samvær blir gjennomført må myndighetene sørge for at lovverket tillater iverksettelse av andre virkemidler. Dermed kan Norge bli nødt til å endre loven, og innføre nye regler om tvangsgjennomføring av samvær.

Mange i tilsvarende situasjoner

Osloadvokatene er stadig i kontakt med personer som utsettes for samværssabotasje. Denne dommen gir nytt håp for alle som opplever å bli nektet kontakt med sine barn. Er du i en konflikt med tidligere ektefelle eller samboer om samvær med felles barn? Vi vil gjerne høre fra deg. Våre advokater har lang erfaring fra saker om barnefordeling og gjennomføring av samvær. Kontakt oss i dag og la en av våre eksperter i barnerett vurdere saken din. Oppfyller du kravene til fri rettshjelp er det staten som betaler for advokatbistanden.


Relaterte artikler