Nektet samvær av frykt for bortføring


Spørsmålet i saken som var oppe for Høyesterett, var om samvær kunne nektes på grunn av frykt for bortføring. 

Barnevernet hadde overtatt omsorgen for barnet, og både tingretten og lagmannsretten hadde nektet foreldrene samvær med datteren. Nektelsen var begrunnet med risiko for at morfaren skulle bortføre barnet. Kunne samvær nektes på grunn av risiko for bortføring av barnet?

Barnet ble flyttet i fosterhjem

Det var blitt fattet vedtak om omsorgsovertakelse etter barnevernloven § 4-12 bokstav a. Barnet var blitt plassert i beredskapshjem på sperret adresse. Samvær etter omsorgsovertakelsen ble fastsatt til time en per uke med tilsyn. Tilsynet ble begrunnet med fare for bortføring.

Etter tre måneder i beredskapshjem ble det besluttet at barnet skulle flyttes fra beredskapshjem til fosterhjem. Bakgrunnen var at beredskapsmoren etter gjennomføring av samvær opplevde å bli forfulgt av en bil. Etter undersøkelse fant man ut at bilen som hadde fulgt etter beredskapsmoren, tilhørte morfaren til barnet. Morfaren var dømt for besittelse av narkotika, tyveri, promillekjøring og narkotikabruk. I tillegg var han dømt for knivstikking av et naboektepar.

Høyesterett opphevet lagmannsrettens dom om avskjæring av samværsrett

Høyesterett tok utgangspunkt i at det kreves spesielle og sterke grunner for å nekte samvær. Det måtte også tas i betraktning at samværsnekt lett ville frata barnet mulighet til å bli kjent med og oppleve den kulturen hun hadde blitt født inn i, som i dette tilfellet var rom-kulturen.

Når det gjaldt spørsmålet om å avskjære samvær på grunn av risiko for bortføring uttalte Høyesterett:
«Det sentrale er at en avgjørelse om avskjæring av rett til samvær forutsetter at det foreligger en reell risiko for bortføring dersom samvær gjennomføres, og at det må foreligge konkrete forhold som underbygger frykten. Jeg tilføyer at risikoen også må være aktuell. Men det kan ikke kreves sannsynlighetsovervekt.»

Høyesterett kom til at det var usikkert om lagmannsretten hadde lagt til grunn at risikoen for bortføring var reell og aktuell, og Høyesterett opphevet lagmannsrettens dom.

Barnevernloven § 4-19

Ved et vedtak om omsorgsovertakelse følger det av barnevernloven § 4-19 at fylkesnemnda skal ta stilling til om det skal være samvær mellom barn og foreldre, og eventuelt omfanget av samværsretten. Utgangspunktet er at barn og foreldre har rett til samvær. Fra utgangspunktet om rett til samvær er det adgang til å gjøre unntak dersom det vil være til barnets beste.

Fri rettshjelp i foreldretvister

Du kan ha krav på fri rettshjelp i sak om fast bosted hos Osloadvokatene.
Fri retthjelp innebærer at staten dekker kostnader for advokat. Hvorvidt du har krav på fri rettshjelp beror på om din brutto årsinntekt og nettoformue ligger under en fastsatt grense. Osloadvokatene ordner med hvilke skjemaer du må signere og søker om fri rettshjelp for deg. Reglene for fri rettshjelp vil videre bli gjennomgått med deg i første møte, slik at du er trygg i forhold til dine utgifter til advokat. I saker der du får fri retthjelp er det en liten egenandel.