Glemte notater på pulten - ble tatt for fusk på eksamen


Jusstudenten tapte saken, og Høyesterett slo fast at studentens forglemmelse av notater på pulten forut for bokkontrollen var grovt uaktsomt og fusk.

I forbindelse med jusseksamen i forvaltningsrett hadde jusstudenten ved Universitetet i Bergen hatt ulovlige notater fremme på pulten forut for bokkontrollen. Det var på det rene at dette var en forglemmelse fra jusstudentens side. Notatene ble fjernet, og studenten fikk avlegge eksamen. Senere ble det fattet vedtak om fusk av klagenemnda. Dette medførte utestengning og annullering av eksamen.

Jusstudenten reiste sak mot staten, og saken har nå vært oppe for Høyesterett. Høyesterett kom frem til at vedtaket fattet av klagenemnda var gyldig. Dette innebærer en streng fortolkning av regelverket.

Høyesteretts vurdering i saken

For at det skal kunne fattes vedtak om annullering av eksamen eller utestengning må et objektivt og et subjektivt vilkår være oppfylt.

Det objektive vilkåret innebærer at studenten objektivt sett må ha fusket eller forsøkt å fuske på eksamen. Det var i saken på det rene at studenten hadde handlet i strid med eksamensreglementet. Imidlertid hadde han ikke hatt de ulovlige notatene tilgjengelige da eksamensoppgaven ble delt ut. På tross av dette kom Høyesterett frem til at studenten hadde fusket. Bakgrunnen for dette var at eksamen anses for å ha startet i det bokkontrollen begynner.

Det subjektive vilkåret, eller skyldkravet, innebærer at fusk på eksamen var forsettlig eller grovt uaktsomt av studenten. Forsett innebærer at handlingen ble begått med hensikt. Grov uaktsomhet innebærer at noe er sterkt klanderverdig. Sakens kjerne var hvorvidt det var grovt uaktsomt av studenten å ta med de ulovlige notatene inn til bokkontrollen. I motsetning til lagmannsretten, kom Høyesterett frem til at gjenglemmelsen av notatene var grovt uaktsomt. Høyesterett pålegger med dette studentene en streng aktsomhetsplikt.

Dekning av utgifter til advokatbistand

Universitets og høyskoleloven § 4-8 femte ledd regulerer retten til dekning av utgifter til advokatbistand fra institusjonen. Det fremkommer av bestemmelsen at studenten har rett på dekning fra saken er reist. Sak anses for å være reist når den legges frem til klagenemnda for avgjørelse. Utgifter til advokat frem til dette tidspunkt har du altså ikke krav på å få dekket av institusjonen.

Videre dekkes ikke saker som kun gjelder annullering av eksamen. Saken må gjelde utestengelse eller bortvisning for å ha krav på dekning.

Advokaten hos Osloadvokatene vil gjennomgå reglene med deg, slik at du kan være trygg i forhold til advokatutgifter.


Relaterte artikler