Forretningshemmeligheter


Skillet mellom bedrifts- og forretningshemmeligheter og alminnelig tilgjengelig kunnskap fra bransjen er ikke alltid like klart. Som bedrift ønsker man å holde på de hemmelighetene som gir en fordel på markedet, mens man som arbeidstaker ved avsluttet arbeidsforhold ønsker en fremtidig karriere hvor opparbeidet kunnskap kan gi en fordel.

Hos Osloadvokatene har vi høy kompetanse innen arbeidsrett og bistår både arbeidstakere og arbeidsgivere i spørsmål om forretningshemmeligheter.

Forbud mot inngrep i forretningshemmeligheter

Det rettslige utgangspunktet er at inngrep i en forretningshemmelighet er forbud, jf. forretningshemmelighetsloven § 3. Formålet med forbudet er å sikre innehaveren av forretningshemmeligheter mot urettmessig bruk, tilegnelse og formidling av hemmelighetene.

Forbudet omfatter å skaffe seg kunnskap om forretningshemmeligheten, jf. § 3 første ledd. Videre er det forbud mot å «bruke eller formidle» forretningshemmeligheter, jf. § 3 andre ledd. Det er også forbudt for tredjepersoner å tilegne seg, bruke eller formidle forretningshemmeligheter som kommer fra en person som tredjepersonen visste eller burde ha visst at hadde handlet i strid med forbudet mot inngrep i forretningshemmeligheter, jf. tredje ledd.

I forretningshemmelighetsloven § 4 følger det et forbud mot å skape varer eller produkter eller markedsføre slike varer som vedkommende visste eller burde ha visst at utgjør et inngrep i en forretningshemmelighet.

En vare utgjør ett inngrep i en forretningshemmelighet dersom varen blant annet har utforming, egenskap eller funksjon som gjør at varen drar fordel av en forretningshemmelighet som er urettmessig tilegnet, brukt eller formidlet, jf. § 4 annet ledd.

Osloadvokatene – Ugyldig avskjed førte til både erstatning og oppreisning

Osloadvokatene – Ugyldig avskjed førte til både erstatning og oppreisning

En avskjed er at man som ansatt blir sagt opp med umiddelbar virkning. Arbeidstakere er vernet mot usaklig avskjedigelser gjennom arbeidsmiljøloven.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/ugyldig-avskjed-advokat/

Hva er en forretningshemmelighet

Forretningshemmelighetsloven trådte i kraft 2021. Loven samler reglene om forretnings- og bedriftshemmeligheter. Samlingen av reglene er i stor grad en videreføring av bestemmelsene i markedsføringsloven om bedriftshemmeligheter.

Begrepet forretningshemmelighet er opplysninger som ikke er allment kjent eller lett tilgjengelig, har en kommersiell verdi og innehaveren har truffet rimelige tiltak for å hole hemmelige, jf. forretningshemmelighetsloven § 2 første ledd.

Alminnelige erfaringer eller ferdigheter som en arbeidstaker har tilegnet seg i et arbeidsforhold er ikke en forretningshemmelighet.

Det er ikke et krav om at informasjonen må være skrevet ned på et dokument for å være en forretningshemmelighet. Andre muntlige opplysninger eller ferdigheter kan også være forretningshemmeligheter. Forretningshemmeligheter er normalt opplysninger som er betydningsfulle for bedriften. Opplysninger som er opparbeidet innad i bedriften, er unike for selskapet og som blir forsøkt holdt hemmelig er i kjernen av begrepet forretningshemmelighet.

Osloadvokatene – Mannen krevde å få stå i sin stilling til saken var avgjort

Osloadvokatene – Mannen krevde å få stå i sin stilling til saken var avgjort

Retten til å stå i stillingen frem til det foreligger en rettskraftig dom om oppsigelse eller avskjed følger av arbeidsmiljøloven § 15-11.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/avskjed-stilling-advokat/

Krav om rettstridig utnyttelse

Forretningshemmelighetsloven forbyr «urettmessig» oppnåelse kunnskap, bruk eller formidling av forretningshemmeligheter. Med «urettmessig» er det ment å skille mellom lovlige og ulovlig utnyttelse av hemmeligheten, altså om utnyttelsen er rettstridig. Spørsmålet om utnyttelsen av en bedriftshemmelighet er rettstridig beror på en avveining av hensynet til vern av bedriftshemmeligheter opp mot hensynet som tilsier spredning av informasjon for innovasjons formål og ansattes mulighet til en videre karriere. Dette vil variere avhengig av de konkrete forholdene i saken.

Som ytterpunkter vil det ikke være rettstridig utnyttelse dersom det foreligger et samtykke fra innehaveren av forretningshemmeligheten. På den den andre siden er det klart rettstridig dersom en arbeidstaker gir taushetsbelagt informasjon om arbeidsgivers produkt til en et konkurrerende selskap.

Har du spørsmål om bedriftshemmeligheter eller andre immaterielle rettigheter?

Ta kontakt med Osloadvokatene i dag. Vi har lang erfaring og høy kompetanse med arbeidsrett og hjelper deg med din sak.

Vi bistår både ansatte og selskaper i spørsmål om bedriftshemmeligheter og annen arbeidsrett. Ta kontakt med oss for en uforpliktende evaluering av din sak.


Relaterte artikler