Endringer i reglene om uskifte i ny arvelov
Den nye arveloven har to viktige endinger i reglene om uskifte. Dersom du sitter i uskifte eller har spørsmål om reglene i uskifte bør du ta kontakt med Osloadvokatene.
Å sitte i uskiftet bo betyr at gjenlevende ektefelle, eller samboer i noen tilfeller, ikke trenger å gjøre opp arven etter førstavdøde. Dette er særlig praktisk i situasjoner hvor boets største, og kanskje eneste verdi, var parets felles bolig. I slike situasjoner kan det muligens ikke være mulig for gjenlevende ektefelle å gjøre opp arven til arvinger etter førsteavdødes.
Når da gjenlevende sitter i uskifte avventes arvefallet til den gjenlevende ikke lenger ønsker å sitte i uskifte, ikke kan sitte i uskifte eller selv går bort.
Den nye arveloven gjelder fra 2021 – Osloadvokatene
Den nye arveloven gjelder fra 2021 – Osloadvokatene
Den nye arveloven trådde i kraft fra 1. Januar 2021. Dersom du har spørsmål om testamentet eller arv kan du ta kontakt med Osloadvokatene.
Mulighet til å gi bort fast eiendom fra uskiftebo
I den gamle arveloven var det et absolutt forbud at den som satt i uskifte ikke kunne gi bort fast eiendom uten arvingenes samtykke. I den nye arveloven er dette endret.
Den som sitter i uskifte har dermed adgang til å gi bort, eller selge eiendom til en meget fordelaktig pris, så lenge gavens verdi ikke står i misforhold til boet, jf arvelovens § 23 første ledd.
Hvor stor gaven må være for å stå i misforhold til boet er ikke helt klart. Med grove trekk kan det se ut som at en gave på 5-10% av boet ikke utgjør et misforhold, mens 20% og høyere vil føre til at gaven står i misforhold.
Osloadvokatene – Nye regler om pliktdelsarv fra 2021
Osloadvokatene – Nye regler om pliktdelsarv fra 2021
Reglene om pliktdelsarv er viktige for å forstå hvordan du kan fordele dine verdier i et testament. Fra 2021 økes pliktdelsarven.
osloadvokatene.no/eiendom/arv/nye-regler-pliktdelsarv-testament-advokat/
Retten til uskifte faller bort ved samboerskap
Som en ny regel faller den lengstlevende rett til å sitte i uskifte bort dersom den har hatt samboer i minst to år, eller har eller venter barn med samboeren, jf arvelovens § 27 andre ledd.
I slike situasjoner vil arvingene kunne kreve arveoppgjør, slik at uskifteformuen skiftes og arven faller.
Har du spørsmål om arv eller uskiftereglene?
Ta kontakt med Osloadvokatene. Vi har lang erfaring og kan hjelpe deg med alle saker om uskifte.
Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale.