Kvinnen fikk erstatning og oppreisning etter seksuell trakassering
Nylig avsa Høyesterett en viktig dom om hvor terskelen for seksuell trakassering skal gå. Kvinnen, som jobbet som den eneste kvinnelige mekanikeren på et verksted, fikk medhold fra rikets øverste dommere om at to av verkstedets kunder hadde utsatt henne for seksuell trakassering.
Hva er seksuell trakassering?
Loven setter opp tre vilkår for hva som anses som seksuell trakassering. Det må foreligge en seksuell oppmerksomhet som er uønsket. Videre må den uønskede seksuelle oppmerksomheten overstige en terskel. Den seksuelle oppmerksomheten må som et minimum være plagsom, jf likestillings- og diskrimineringsloven § 13.
I den nye dommen redegjorde Høyesterett for at lovens definisjonen av seksuell trakassering har et videre innhold enn det som følger av dagligtalen. Videre vil også handlingene ses i sammenheng. Det er derfor det samlede handlingsbildet som er avgjørende, ikke hver hendelse isolert sett.
Seksuell oppmerksomhet
Høyesterett redegjorde for at vilkåret om seksuell oppmerksomhet krevde at det måtte påvises, etter en objektiv vurdering, at handlingen var seksuelt betont eller av seksuell karakter. Det kreves derimot ikke at handlingen er motivert av seksuelt begjær fra den som utøver handlingen. Det avgjørende vil dermed være omstendighetene rundt handlingene. Adferd av samme karakter kan dermed vurderes ulikt, avhengig av omstendighetene.
I dommen hadde den ene kunden ved flere anledninger stukket fingrene sine i midjen på kvinnen og kilt henne. Han hadde også ved en anledning klapset henne på baken. Denne rekken med handlinger hadde fortsatt, på tross av at kvinnen hadde gitt beskjed til mannen om at hun ikke ønsket slik oppmerksomhet.
Høyesterett fant at handlingene samlet sett lå i nedre sjikt av hva som anses som seksuell oppmerksomhet, men at vilkåret var oppfylt. Høyesterett la vekt på at handlingene besto av gjentakende tilfeller av unødvendig kontakt, til tross for at kvinnen ga beskjed om at oppmerksomheten ikke var ønsket, og at klapset på baken klart var en handling av seksuell karakter.
Osloadvokatene – Mekaniker fikk erstatning
Osloadvokatene – Mekaniker fikk erstatning for seksuell trakassering
Kvinnen søkte erstatning for tap av inntekt og oppreisning som følge av seksuell trakassering på arbeidsplassen fra både to kunder og arbeidsgiver.
osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/mekaniker-erstatning-seksuell-trakassering-advokat/
Uønsket seksuell trakassering
Hva slags oppmerksomhet som er uønsket vil variere fra person til person. Dette vilkåret kan oppsummeres som at den som utøver oppmerksomheten må bli gjort klart over at handlingene er uønsket. Det er derimot ikke er absolutt krav om det den som utsettes for oppmerksomheten må si ifra om at den er uønsket. Høyesterett fant at der den som blir utsatt for seksuell oppmerksomhet ikke sier ifra om at den er uønsket, er det avgjørende om en alminnelig aktsom person bør forstå at oppmerksomheten er uønsket.
Hva en alminnelig aktsom person burde forstå avgjøres etter en samlet vurdering. I denne vurderingen vil blant annet handlingenes karakter og alvorlighet være viktige, et eventuelt skjevt maktforhold og om personen er i en sårbar situasjon vil spille inn.
I dommen hadde den ene mannen ved en anledning tatt kvinnen på ryggen under genseren. Ved en annen anledning hadde samme mannen latt som han ville ta kvinnen i skrittet. Høyesterett fant at mannen måtte forstå at handlingene var uønsket da kvinnen blant annet hadde reist seg opp og gått midt i en arbeidsoppgave første gangen da han tok henne på rygge under genseren. Mannen var godt voksen og var på verkstedet for å representere en stor kunde, mens kvinnen var langt yngre og den eneste kvinnen på verkstedet, dette talte også for at mannen måtte forstå at oppmerksomheten var uønsket.
En minsteterskel
Minstekravet om at en seksuell oppmerksomhet må være plagsom medfører at ikke enhver seksuell oppmerksomhet rammes av forbudet, men at det kreves en viss alvorlighet. Den nedre grensen er at oppmerksomheten er plagsom. Høyesterett trekker frem en rekke momenter som vil være sentrale i å vurdere om oppmerksomheten overskrider terskelen for seksuell trakassering. Det vil blant annet være opplevelsen av oppmerksomheten, om oppmerksomheten har medført negative konsekvenser fysisk, psykisk eller arbeidsmessig og om det er maktforskjeller i relasjonen mellom personene.
I dommen konkluderte Høyesterett med at den ene mannens handlinger hadde oversteget terskelen. Retten la særlig vekt på at det var innslag av maktforskjeller mellom kvinnen og mannen. Kvinnen var også i en utsatt posisjon da hun var den eneste kvinnen og under utføring av arbeid som hun ikke uten videre kunne avslutte.
Ansett som seksuell trakassering i Høyesterett
Begge mennene ble dømt for seksuell trakassering i Høyesterett. Kvinnen ble i lagmannsretten tilkjent 36 387 kroner i erstatning. I Høyesterett ble hun tilkjent ytterligere 15 000 kroner i oppreisning.
Er du utsatt for seksuell trakassering?
Det kan være avgjørende og få god bistand for å vinne frem. Advokatene hos Osloadvokatene har lang erfaring og hjelper deg i din sak. Vi undersøker alltid om du har krav på dine advokatkostnader dekket gjennom forsikring eller gjennom andre ordninger som fri rettshjelp.
Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak. Det påløper ingen kostnader før vi er enige om et oppdrag.