Osloadvokatene vant saken - barna fikk fast bosted med faren
Mor og far hadde ingått en avtale om hvordan og når far skulle ha samvær med deres to barn. I en ferie ble derimot ikke samværet gjennomført som avtalt og samværet var sporadisk og begrenset i nesten et år etter dette.
Far var uenig i samværsordningen mellom ham og moren til deres to felles barn. Far ønsket bistand i saken om hvor hans barn skulle ha fast bosted og tok kontakt med advokat Tina Carlsen hos Osloadvokatene. Advokat Carlsen tok på fars vegne ut søksmål med krav om at de to barna skulle ha fast bosted hos far.
Advokat Carlsen viste til at retten måtte ta stilling til hvilket bosted det var minst risiko for barnas fremtidige utvikling og hva som ville være barnets beste basert på dagens situasjon.
Morens utrygghet ble overført til barna
Retten fant at morens utrygghet, følelser og holdeninger til faren ble overført til barna og at barnas holdning til faren var sterkt preget av disse følelsene.
Særlig foreldrenes eldste hadde adoptert en negativ holdning til faren. Denne holdningen var derimot ikke konsekvent. Barnet kunne blant annet leke med faren under samvær. Det virket for retten som at denne leken foregikk når barnet antok at ingen følte med på dem. Retten anså barnets usikre tilknytning til faren som et resultat av morens holdninger til far. Dersom barna skulle få fast bosted hos moren, ville dette medføre en betydelig risiko for at barna ville miste kontakten med faren.
Osloadvokatene – Lite samvær kan innebære et brudd på menneskerettighetene
Osloadvokatene – Lite samvær kan innebære et brudd på menneskerettighetene
En omsorgsovertakelse skal som utgangspunkt være midlertidig, og staten plikter å legge til rette for familiegjenforening gjennom blant annet samvær og veiledning.
osloadvokatene.no/familie/barnevern/lite-samvaer-kan-innebaere-et-brudd-pa-menneskerettighetene/
Mor var motvillig til hjelp
Retten hadde ingen grunn til å tro at mor ville ta i mot og gjennomføre eventuelle tiltak som igangsettes for å bedre forholdene. En av de sakkyndige oppfattet moren som engstelig og grunnleggende mistenksom overfor far og hans intensjoner. Det var altså ikke mulig for far å gjøre noe riktig.
Moren ga utrykk for manglende tillit til alle, utenom en, av fagpersonene som var engasjert i hennes sak, uten at retten kunne se noe grunnlag for slik mistillit. Retten fant det klart at denne ene veilederens syn ikke kunne vektlegges da veilederen fremstod mer som støttespiller enn veileder. Veilederen var også oppfattet som ensidig av barnevernstjenesten.
Far viste god omsorg
Etter uttalelser fra de sakkyndige la retten vekt på at barna var trygge hos faren. Far søkte råd og han prøvde ut de rådene han fikk av de sakkyndige i etterkant. Han var positiv, interessert og motivert til å motta og nyttiggjøre seg av veiledningen han fikk.
Retten var ikke i tvil om at barna har behov for begge foreldrene i sitt liv fremover. Videre anså retten det som at en flytting til faren ville føre til at både barnas forhold til faren og moren ville normaliseres over tid.
Osloadvokatene – Omsorgsovertakelse
Osloadvokatene – Omsorgsovertakelse
Omsorgsovertakelse er et svært inngripende tiltak og kan bare besluttes i de tilfeller det foreligger alvorlig omsorgssvikt.
Barna fikk fast bosted hos far
Med stor vekt på barnets beste kom retten til at begge barna skulle ha fast bosted hos faren. Mor skulle ha jevnlig samværsrett som skulle utøves med bistand fra bufetat.
Retten la til grunn at faren ville bidra til et godt samarbeid med moren og at bestemoren, som hadde godt forhold til barna, ville kunne være en brobygger i situasjonen.
Har du en lignende sak?
Osloadvokatene har lang erfaring og bred kompetanse innen familierett. Våre advokater hjelper deg gjerne, og vi undersøker alltid om du har krav på dine advokatutgifter dekket gjennom forsikring eller andre ordninger. Ta kontakt i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.