Kontradiksjon ved tvangsfravikelse


Kontradiksjon innebærer at parter har rett til å uttale seg i egen sak. Prinsippet er grunnfestet i norsk rettstradisjon og har sentral betydning for parters rettssikkerhet. Lagmannsretten avsa nylig en kjennelse der det var spørsmål om kontradiksjonsprinsippet var brutt. Dersom dette var tilfellet måtte isåfall tingrettens kjennelse oppheves på grunn av saksbehandlingsfeil.

Andelseieren var en enslig mor som bodde i leiligheten med sin datter. På grunn av betalingsmislighold begjærte borettslaget tvangsfravikelse. Tingretten sendte begjæringen til kvinnen til uttalelse, men retten mottok aldri noe svar. Tingretten avsa etter dette en kjennelse der borettslaget fikk medhold. Kvinnen anket kjennelsen og anførte at den var avsagt uten kontradiksjon. Hun anket også over selve beslutningen om tvangsfravikelse og om de materielle vilkårene i loven var oppfylt.

Hevdet at manglende kontradiksjon var brudd på menneskerettighetene

Kvinnen viste blant annet til Den europeiske menneskerettighetskonvensjon (EMK) artikkel 6, hvor prinsippet om rettferdig rettergang fremgår. Hun anførte at prinsippet ikke var etterlevd fordi hun ikke var gitt anledning til å føre bevis samt gjennomføre reell kontradiksjon. Lagmannsretten avfeide dette nokså raskt.

Det ble særlig lagt vekt på at tingrettens brev ikke hadde kommet i retur.Videre forelå det heller ikke andre holdepunkter i saken som talte for at brevet ikke hadde kommet frem. På bakgrunn av dette var det riktig av tingretten å anta at kvinnen hadde mottatt brevet.

Din rett til å uttale deg ved tilbakekalling av oppholdstillatelse

Din rett til å uttale deg ved tilbakekalling av oppholdstillatelse

Har du fått tilbakekalling av oppholdstillatelse, les mer om dine og barnas rettigheter. KOntakt Osloadvokatene – vi hjelper deg!

osloadvokatene.no/familie/utlendingsrett/oppholdstillatelse/

Tvangsfravikelse nødvendig på grunn av manglende medvirkning

Lagmannsretten vurderte deretter hvorvidt det var korrekt at borettslaget fikk medhold i sitt krav om tvangsfravikelse. Det ble vist til tvangsfullbyrdelsesloven § 11-14 første ledd, der det fremgår:

Er det nærliggende fare for at en fast eiendom ellers vil bli forringet eller salgsarbeidet vanskeliggjort, kan retten etter begjæring fra saksøkeren eller en annen panthaver ved kjennelse bestemme at eiendommen skal fravikes. Rettens kjennelse er tvangsgrunnlag for fravikelse etter kapittel 13. § 13-6 gjelder ikke.

Borettslaget hevdet at kvinnen hadde vært utilgjengelig for medhjelperen i salgsprosessen og at hun nærmest bevisst hadde trenert salgsprosessen. Hun hadde forholdt seg passiv i prosessen, noe som vanskeliggjorde rydding, fotografering og visning av leiligheten for å gjennomføre tvangssalget.

Lagmannsretten la til grunn at kvinnens manglende respons til medhjelperen hadde hindret medhjelperens tilgang til salgsobjektet. Dette vanskeliggjorde salgsarbeidet i en slik grad at vilkårene i § 11-14 første ledd var oppfylt. Tingrettens beslutning om å ta begjæringen om fravikelse til følge  var dermed riktig.

 

 

 

 

 

 


Relaterte artikler