Rett til å gjeninntre i stillingen ved tvilsom avskjed


For at arbeidsgiver skal kunne gå til det skritt å avskjedige en ansatt må det foreligge «grovt pliktbrudd eller annet vesentlig mislighold av arbeidsavtalen» jf. arbeidsmiljøloven § 15-14. Det er altså kun ved svært alvorlige tilfeller at arbeidsgiver kan bruke avskjedigelse i stedet for oppsigelse.

Ble avskjediget etter taxitur

I en sak som ble avgjort av Høyesteretts ankeutvalg hadde to vektere som var ansatt i Oslo kommune blitt avskjediget fra sine stillinger. Arbeidstakerne hadde vært ansatt i henholdsvis seks og atten år. Bakgrunnen for avskjedigelsene var at begge to hadde benyttet taxi en kveld de ikke var på jobb. Som betaling for taxituren hadde vekterne benyttet arbeidsgivers kredittordning med taxiselskapet. Prisen for taxiturene var på henholdsvis 396 kroner og 713 kroner.

Krevde avskjedigelsene kjent urettmessige

De to vekterne gikk til sak mot Oslo kommune med krav om at avskjedigelsene må anses urettmessige. Denne saken er fremdeles ikke rettskraftig avgjort. Samtidig fremmet vekterne krav om å få gjeninntre i stillingene inntil saken er endelig avgjort. Det er spørsmålet om gjeninntreden som nå er avgjort av Høyesteretts ankeutvalg.

Utgangspunkt: ikke rett til å fortsette i stilling

Retten til å fortsette i stillingen ved avskjed er regulert i arbeidsmiljøloven § 15-11 tredje ledd. Utgangspunktet her er at man ved avskjedigelse ikke har rett til å fortsette i stillingen. Retten kan likevel bestemme at arbeidsforholdet skal fortsette inntil saken er avgjort hvis arbeidstaker krever det. Hvilke vilkår som skal til for at bestemmelsen skal kunne benyttes fremgår ikke i lovteksten. Heller ikke forarbeidene til loven gir noen anvisning.

Forarbeidene til den tidligere loven

Retten benyttet da forarbeidene til den tidligere arbeidsmiljøloven som hadde en tilsvarende bestemmelse. I disse forarbeidene ble det uttalt at for at det kan være aktuelt å bestemme at arbeidstaker skal stå i stillingen må:

grunnlaget for avskjedigelsen synes tvilsomt og det samtidig antas å være til vesentlig ulempe for arbeidstakeren at han må fratre stillingen under rettens behandling.

Når foreligger grunn for avskjedigelse? Og hva er avskjed?

Når foreligger grunn for avskjedigelse? Og hva er avskjed?

Mens oppsigelse medfører arbeidstager har en oppsigelsesfrist, medfører avskjedigelse at arbeidsforholdet opphører med en gang.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/avskjedigelse/

Avskjedigelsene var tvilsomme

Tingretten, som først behandlet saken, mente at avskjedigelsene var tvilsomme. Tingretten mente imidlertid at det var et tilleggsvilkår om at det måtte være til vesentlig ulempe for arbeidstakeren å måtte fratre stillingen. Tingretten tolket dette som at det måtte være særlige grunner som gjorde at avskjedigelsene oppleves som verre for vekterne enn for andre i tilsvarende situasjon. Dette vilkåret mente tingretten ikke var oppfylt. Tingretten bestemte derfor at vekterne ikke fikk gjeninntre i stillingen.

Lagmannsretten var uenig med tingretten

Vekterne anket avgjørelsen inn til lagmannsretten. Lagmannsretten var enig med tingretten i at avskjedigelsene var tvilsomme. Lagmannsretten mente imidlertid at det man ikke kunne tolke forarbeidene dit hen at det er et tilleggsvilkår at avskjedigelsene må oppleves som «verre eller mer belastende enn hva som er normalsituasjonen». Etter dette kom lagmannsretten til at det var grunnlag for å bestemme at vekterne skulle gjeninntre i stillingen frem til endelig avgjørelse foreligger.

Høyesteretts ankeutvalg bekreftet lagmannsrettens syn

Oslo kommune anket lagmannsrettens avgjørelse til Høyesteretts ankeutvalg. Høyesteretts ankeutvalg var imidlertid enige med lagmannsretten og fastholdt deres avgjørelse. Det er altså endelig bestemt at vekterne har rett til å gjeninntre i stillingen frem til saken er endelig avgjort.

Har du blitt oppsagt eller fått avskjed fra jobben?

Det er mange som har problemer med arbeidsgiveren sin. I Norge har vi et sterkt stillingsvern og mange regler som arbeidsgiver må fylle for at en oppsigelse eller avskjed skal være gyldig. Osloadvokatene kan reglene og hjelper deg! I slike saker kan du også ha krav på fri rettshjelp, altså at dine advokatutgifter blir dekket av staten. Osloadvokatene vil alltid undersøke om du kan ha krav på å få dine utgifter dekket.


Relaterte artikler