Vant over arbeidsgiver i tingeretten - fikk stå i stillingen


Arbeidsmiljøloven § 15-11 gir en arbeidstaker i en oppsigelsestvist rett til å kreve å stå i stillingen. Denne retten gjelder også etter utløpet av oppsigelsesfristen.

Var usaklig oppsagt

En Oslo-mann kontaktet nylig Osloadvokatene ved advokatfullmektig Ørjan Onarheim. Mannen var blitt oppsagt fra jobben, uten at det var avholdt drøftelsesmøte. Når drøftelsesmøte ikke er avholdt er det ofte et tegn på at oppsigelsen ikke er saklig.

Fri rettshjelp

Hos Osloadvokatene fikk mannen fri rettshjelp. Han kunne dermed ta opp kampen mot arbeidsgiveren med bistand av et av landets ledende advokatfirmaer innen arbeidsrett.

Rett til å stå i stillingen

Når man blir oppsagt er hovedregelen at arbeidstakeren har rett til å stå i stillingen mens det pågår tvist om lovligheten av en oppsigelse. Kun unntaksvis er det anledning til å kreve at den ansatte fratrer stillingen mens saken fortsatt er til behandling. Likevel hadde arbeidsgiveren forsøkt å få mannen til å slutte i jobben mens tvisten pågikk.

Gode råd ved oppsigelse

Ved en oppsigelse er det flere ting man må huske på. Osloadvokatene gir deg gode råd du bør ta med deg dersom du blir sagt opp.

osloadvokatene.no/arbeidsrett/gode-rad-ved-oppsigelse/

Fratreden ville ramme hardt

Som forsørger av to barn hadde mannen et sterkt behov for fortsatt inntekt. Fratreden ville derfor ramme han, og barna hardt. Dette ble forsterket av at hele oppsigelsesprosessen hadde kommet svært overraskende på han. Han hadde ikke fått mulighet til å forberede seg på en hverdag som arbeidsledig. Advokatfullmektig Onarheim mente derfor at det var ingen grunn til å gjøre unntak fra hovedregelen om retten til å stå i stillingen.

Forhandlinger var nytteløst

Onarheim forsøkte å forhandle med bedriften for å unngå å ta saken til retten, men avstanden mellom partene var for stor. Rettssaker er både tid- og kostnadskrevende, hvis en sak kan løses uten å blande inn domstolene er det som regel det beste.

Fullt medhold

Retten var enig med Onarheim og ga hans klient fullt medhold. De fant det lite sannsynlig at oppsigelsen var saklig begrunnet. I tillegg var det av betydning at mannen var forsørger for to barn. Det var derfor ikke urimelig at mannen fikk stå i stillingen.


Relaterte artikler