Sagt opp på grunn av redusert arbeidsevne


En bussjåfør mistet jobben da han på grunn av sykdom fikk redusert arbeidsevne. Oppsigelsen ble begrunnet med at han ikke klarte å skape klarhet i sin videre sykemeldingsprogresjon.

Arbeidsgivers tilretteleggingsplikt

Dersom du som arbeidstaker har fått redusert arbeidsevne, plikter arbeidsgiveren din å ta hensyn til dette ved å tilrettelegge ditt arbeid. Arbeidsevnen din kan ha blitt redusert på grunn av ulykke, sykdom, skade, slitasje eller liknende. Skaden eller sykdommen trenger ikke å være en følge av arbeidsforholdene. Din arbeidsgiver plikter så langt det er mulig å iverksette nødvendige tiltak for at du skal kunne beholde eller få et passende arbeid. Du skal fortrinnsvis gis anledning til å fortsette i ditt vanlige arbeid, men arbeidsoppgavene eller arbeidstiden kan eventuelt tilrettelegges særskilt.

Plikten gjelder ikke absolutt

Tilretteleggelsesplikten gjelder ikke absolutt. Det skal kun legges til rette så langt det er mulig. Dersom det ikke kan tilrettelegges slik at arbeidstakeren kan fortsette i sitt vanlige arbeid, skal arbeidsgiver vurdere omplassering til annet arbeid. Dersom det er eller blir ledig en passende stilling i virksomheten, skal den tilbys arbeidstakeren hvis vedkommende ellers er skikket for stillingen. Men arbeidstakeren kan ikke kreve at det skal opprettes en ny stilling kun for ham. En omplassering skal ikke innebære at andre arbeidstakeres rettigheter blir innskrenket, f.eks. ved at de blir pålagt å bytte arbeid.

Sagt opp på grunn av redusert arbeidsevne

I en sak for lagmannsretten hevdet en arbeidstaker at han var blitt sagt opp ulovlig. Grunnen til oppsigelsen var at han ikke klarte å komme tilbake til en 100%-stilling. Spørsmålet i saken var om arbeidsgiveren hadde oppfylt sin tilretteleggingsplikt.

Arbeidstakeren hadde etter en arbeidsulykke fått redusert arbeidsevne. Han hevdet han ikke klarte å jobbe 100%. Han hadde i over ett år jobbet ca 20%. Han klarte ikke å jobbe to dager på rad og kunne ikke ta tidligvakter. Verken han eller hans lege klarte å gi noen klargjørende opplysninger om hans restarbeidsevne og bedringsprognose.

Stillingsvern ved sykdom

Etter arbeidsmiljøloven kan ikke arbeidsgiver si opp en arbeidstaker på grunn av sykdom eller ulykke de første 12 månedene etter at arbeidsuførheten inntrådte. Etter det første året hadde arbeidsgiveren forsøkt å tilpasse arbeidet for arbeidstakeren uten hell. Han ble sagt opp fire måneder etter at ett-års vernet var over.

Lagmannsretten uttalte at arbeidstakeren hadde vært unødvendig tilbakeholden med å bidra til en klargjøring av sin restarbeidsevne og mulighetene til å komme tilbake i 100 prosent stilling som bussjåfør. Arbeidsgiveren hadde begrenset muligheter for, og kunne ikke være forpliktet til i uoversiktlig fremtid til enhver tid å foreta individuelle tilpasninger for arbeidstakeren. Arbeidstakeren kunne ikke ha noe berettiget krav om at denne ordningen skulle fortsette med så usikre utsikter med hensyn til når han kunne bli friskmeldt. Retten anså derfor oppsigelsen som saklig begrunnet.


Relaterte artikler