Var hytta sameie eller eneeie?


Nylig avgjorde lagmannsretten en sak som gjaldt spørsmål om en hytte var i sameie mellom en mann og en kvinne som hadde vært samboere helt frem til mannens død i 2015. Spørsmålet kom på spissen da mannens dødsbo krevde en ideell andel i hytta, mens den gjenlevende samboeren mente at hytta var hennes eneeie.

Kvinnen var formelt eneeier

Hyttetomten var kjøpt for 138 000,- i 1994, mens hytta ble oppført i perioden 1995-1999. Det aller meste av arbeidet med oppføringen av hytta ble gjort av den avdøde samboeren som var tømrer. Det var kvinnen som overførte pengene for tomten til selgeren, og det var også hun som ble tinglyst som eier til eiendommen. Dette har ikke vært endret siden.

Enighet om at mannen hadde vært sameier

Partene var imidlertid enige i at hytta hadde vært i sameie mellom dem fra den ble oppført. Mannen hadde bl.a. overført vederlag for halve kjøpesummen til kvinnen. Han hadde oppført hytta og hadde også i de første årene betalt flere beløp til kvinnen som renter og avdrag på lånet som stod i hennes navn. I 2000 inngikk partene en skriftlig avtale hvor det fremgikk at hytta var i sameie mellom dem.

Kvinnen mente at hytta var overført til henne

Kvinnen mente mannen hadde solgt hytta til henne. Tomten skal ha blitt overført til henne allerede i 2006, hvor kvinnen viste til en overføring på 69 000,- fra henne til mannen. Dette mente kvinnen var oppgjør for tomten. Videre viste kvinnen til at hun hadde overført 200 000,- til mannen i 2013. På kvitteringen for overføringen stod det «delvis betaling for hytte». På denne bakgrunn mente kvinnen at mannens sameieandel var overført til henne, slik at hun var eneeier.

Kvinnen vant i tingretten

Livsarvingene til mannen tok ut stevning mot kvinnen for å dom på at de eide halve hytta. Kvinnen tok til motmæle og tingretten kom frem til at hytta var overført til kvinnen og at hun følgelig var eneeier av den. Livsarvingene ga seg ikke og anket saken inn til lagmannsretten.

Oppløsning av sameie – hvordan går du frem. Osloadvokatene hjelper deg!

Oppløsning av sameie – hvordan går du frem. Osloadvokatene hjelper deg!

Sameierens rett til oppløsning gjelder uavhengig av årsaken til at sameieren vil ut av sameieforholdet. Les mer om råd og tips.

osloadvokatene.no/eiendom/nabokonflikt/opplosning-sameie/

Kvinnen hadde bevisbyrden

Lagmannsretten mente at kvinnen hadde bevisbyrden for at det var skjedd en endring i eierforholdene. At kvinnen formelt stod som eier kunne ikke tillegges vekt i denne saken, siden kvinnen i alle år hadde stått som eier, selv om det var klart at hytta tidligere hadde vært i sameie.

Skjerpet dokumentasjonskrav ved høy verdi

Hytta ble i 2016 taksert til å ha en verdi på 1,6 millioner. I lys av den relativt høye verdien mente lagmannsretten at dokumentasjonskravet måtte skjerpes. Det gjaldt særlig når kvinnen mener at en tidligere avtale om eierforholdet ikke lenger skulle gjelde. Kvinnen var nærmest til å lage en dokumentasjon som endret eierforholdet, hvis hun mente så var tilfelle.

Ikke sannsynlig at mannen hadde solgt sin del av hytta

Lagmannsretten mente at det ikke var sannsynliggjort at det var avtale mellom partene i 2013 om overføring av hytta. Dette ble bl.a. begrunnet med at mannen selv mente at han var medeier i hytta helt frem til sin død. Det ble heller ikke lagd en ny erklæring i 2013 som dokumenterte det nye eierforholdet.

Beløpet var altfor lite

Lagmannsretten fant det sannsynliggjort at kvinnen faktisk hadde betalt inn beløpet på kr. 69 000 og beløpet på kr. 200 000. Det var imidlertid ikke helt klart hva innbetalingene skulle dekke. Lagmannsretten mente uansett at beløpet var mye mindre enn mannens andel i hytta var verdt. Det hadde derfor formodningen mot seg at mannen hadde solgt sin andel til kvinnen for en så lav pris.

Livsarvingene hadde rett på halve hytta

Lagmannsretten mente at kvinnen måtte bære risikoen for at den påståtte avtalen mellom henne og avdøde ikke var kommet til uttrykk skriftlig. Livsarvingene fikk derfor krav på halve hytta. Kvinnen måtte også betale motpartens saksomkostninger.

Har du problemer med hus eller hytter?

Det kan oppstå mange uenigheter i forbindelse med hus eller hytter. Osloadvokatene er eksperter på fast eiendom og hjelper deg. Kontakt oss i dag, så vurdere vi saken for deg!


Relaterte artikler