Når plikter boligselskapet eller sameiet å gjennomføre vedlikehold?


Det er styret som bestemmer at det skal foretas vedlikehold. Det er også styret som iverksetter vedlikeholdsarbeidet.

Vedlikeholdsplikt

Et sameie og et borettslag har plikt til å vedlikeholde bygget og eiendommen. Vedlikeholdsplikten gjelder både utvendig og innvendig vedlikehold. Når det gjelder det indre vedlikeholdet vil det gå en grense mot hva slags vedlikehold den enkelte sameier eller bebor har plikt til å vedlikeholde. Både kjeller og loft og andre fellesarealer skal vedlikeholdes. Alt som ikke er den enkelte sameiers ansvar å vedlikeholde hører inn under sameiets vedlikeholdsansvar.

Grenser for vedlikeholdsplikten

Man kan ikke kreve at sameiet eller borettslaget gjør alt moderne. Det er tilstrekkelig at vedlikeholdet er forsvarlig. Det betyr at et tak må være tett og at det ikke er noen fare for at taksten faller av taket og skader noen. Normalt vil man si at et borettslag eller sameie må vedlikeholde eiendommen slik at den ikke forfaller. Dette er noe som vil bero på en konkret vurdering. Tanken må være at eiendommen ikke taper seg i verdi på grunn av mangelfullt vedlikehold.

Det er styret i et borettslag som treffer bestemmelser om vedlikehold. Det kan være snakk om store utgifter og mange vil be om at sameiermøte skal ta stilling til det eller generalforsamlingen. Slik er det imidlertid ikke. Det er styret sitt ansvar å iverksette slike tiltak.

Kan styret i borettslaget nekte deg å leie ut via Airbnb?

Kan styret i borettslaget nekte deg å leie ut via Airbnb?

Ved spørsmålet om hvorvidt borettslaget kan nekte deg å leie ut boligen din via Airbnb, må det skilles mellom eierseksjonssameie og borettslag.

osloadvokatene.no/eiendom/utleiebolig/airbnb/

På den annen side kan generalforsamlingen eller sameiermøtet når som helst velge et nytt styre og da endre beslutningene.  Men det er noe annet. Da er det opp til det nye styret. Altså fortsatt styrets ansvar.

Styret står fritt til å velge hvem de ønsker til å foreta utbedringene. De behøver ikke velge det rimeligste og heller ikke gjennomføre anbudsinnhenting. Styret velger således fritt.

Det vil som regel være lurt å innhente flere tilbud særlig ved større vedlikeholdsoppgaver.

På den annen side vil de som sitter i styret kunne bli ansvarlige ovenfor sameier eller borettslaget hvis de ikke gjør så godt de kan. Det gjelder her et vanlig culpaansvar. Mange som sitter i styrer vil derfor forsikre seg mot slik ansvar.