Mistet jobben på grunn av soning i fengsel


En ansatt pleieassistent ble sagt opp etter å ha vært fast ansatt i vel syv måneder. Oppsigelsen ble begrunnet med et uhjemlet fravær på minst to måneder og to uker på grunn av soning av fengselsstraff.

Dømt for underslag

Den ansatte var dømt til syv måneder i fengsel på grunn av underslag utenfor jobben. Han hadde ikke varslet arbeidsgiver om dette. Men da det begynte å gå rykter på jobben om at han skulle i fengsel ble han innkalt til møte hos sjefen. Den ansatte opplyste her om dommen og soningens lengde. Arbeidsgiver sendte på bakgrunn av dette ut forhåndsvarsel om oppsigelse og innkalling til drøftelsesmøte.

Søkte ikke om permisjon

Den ansatte reiste så på ferie og kunne ikke delta i drøftelsesmøtet. Sjefen klarte ikke å få avtalt nytt møte da den ansatte ble syk. Han møtte videre ikke opp på jobb før soningen skulle begynte. Først dagen før soningen skulle begynne fikk sjefen kontakt. Han fikk da opplyst at soningen ville vare lenger enn tidligere antatt. Den ansatte søkte videre først på dette tidspunkt om utvidet permisjon og om muligheten til å arbeide med fotlenke. Arbeidsgiveren godtok ikke denne søknaden og meddelte deretter oppsigelse. Den ansatte mente oppsigelsen ikke var gyldig.

Når er mangelfulle arbeidsprestasjoner en oppsigelsesgrunn?

Mangelfulle arbeidsprestasjoner kan være en oppsigelsesgrunn. Prestasjonene må imidlertid ligge godt under det som skal kunne forventes.

osloadvokatene.no/privat/er-mangelfulle-arbeidsprestasjoner-oppsigelsesgrunn/

Arbeidstakers risiko

Etter arbeidsmiljøloven er en oppsigelse gyldig dersom den er saklig begrunnet i blant annet arbeidstakers forhold. Bakgrunnen for oppsigelsen var mislighold av arbeidsforholdet. Soning av fengselsstraff gir ikke grunnlag for permisjon eller fritak for arbeidsplikt. Det er arbeidstakerens risiko at han gjennom soning på grunn av eget straffbart forhold ikke blir i stand til å oppfylle pliktene etter arbeidsavtalen. For å få fritak fra arbeidspliktene i et slikt omfang som her forutsetter det en søknad fra arbeidstaker.

Mislighold av arbeidsplikten

Retten uttalte at da det ikke forelå søknad om permisjon i forbindelse med soningen, må den ansatte selv bære risikoen for at han ikke har foretatt seg noe med tanke på fraværet. Retten konkluderte videre med at det uhjemlede fraværet innebar et slikt mislighold av arbeidsplikten at fraværet i seg selv ga saklig grunn til oppsigelse.


Relaterte artikler