Membranen var lagt feil - kjøper fikk prisavslag
Boligkjøp er en stor investering for de fleste. Man forventer at boligen er i den standen man får opplyst. Det kan fort bli dyrt og komplisert dersom boligen i ettertid viser seg å ha feil. En dyktig advokat kan hjelpe deg i situasjoner som kan oppstå etter et boligkjøp.
Samboerparet kjøpte boligen for 3,25 millioner i 2012. Boligen ble «solgt som den er», men det var informert om at badet var pusset opp i 2005.
Samboerparet pusset også opp badet etter overtakelsen. Da oppdaget de sopp- og muggdannelser i baderomsveggen. Årsaken til dette var feillagt membran rundt et sluk. Paret mente at dette var manglende informasjon fra takstmann og sleger, de skulle informert om den feillagte membranen. Paret krevde prisavslag som dekket kostnadene for utbedring.
«Solgt som den er»
Boligen var solgt med forbehold om at den var «solgt som den er». Dette utelukker derimot ikke at det kan være forhold med boligen som gir grunnlag for blant annet prisavslag eller heving. Selger plikter å gi opplysninger som han kjente eller måtte kjenne til om boligen.
Boligen hadde fuktskader – selger tilbakebetalte 875 000 kr
Boligen hadde fuktskader – selger tilbakebetalte 875 000 kr
Advokat Onarheim forhandlet frem et godt resultat for vår klient etter at det viste seg fuktskader og andre mangler ved boligen.
osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/bolig-fuktskader-advokat/
Opplysningsplikt
Selger og takstmann plikter å opplyse om alle relevante omstendigheter ved eiendommen som de kjente eller måtte kjenne til, jf avhendingsloven § 3-7. Det var klart at hverken takstmann eller selger kjente til den feillagte membranen. Spørsmålet var da om takstmannen har vært grovt uaktsom under sin inspeksjon, og at han etter lovens forstand «måtte kjenne til» forholdene.
Burde takstmann kjent til den feillagte membranen?
For å oppdage at membranen var ufagmessig måtte man løfte opp en slukrist/lokk. Dette gjorde takstmannen, men opplyste om at han ikke oppdaget feilen.
Ulike vitner forklarte hvordan feilen med membranen tydelig var synlig for det blotte øye, dersom man åpnet risten. Retten kom da til at det ikke er noen rimelig unnskyldning for takstmannens uvitenhet. Takstmannen hadde dermed opptrådt grovt uaktsomt under inspeksjonen og «måtte kjenne til» feilen ved membranen.
Det var også utvilsomt for retten at informasjonen hadde hatt innvirkning på kjøpet. Boligen hadde ikke blitt solgt på samme vilkår om forholdet var kjent for kjøperne.
Osloadvokatene – Boligkjøper fikk prisavslag som følge av skjult hull i veggen
Osloadvokatene – Boligkjøper fikk prisavslag som følge av skjult hull i veggen
Under forhandling i forliksrådet gikk Protector med på gi boligkjøper prisavslag som følge av et stort hull i dusjsonen på badet.
Kjøpers undersøkelsesplikt
Selger anførte at kjøper burde oppdaget forholdene under sin undersøkelse av sin bolig. Selger mente dermed at paret ikke kunne gjøre gjeldene en feil de burde oppdaget.
Retten viste til at dersom selger har gitt manglende opplysninger om eiendommen er det uten betydning om kjøper burde oppdaget forholdene.
Prisavslag som følge av feillagt membran
Samboerparet fikk medhold i kravet om prisavslag. Etter fradrag for standardheving satte retten prisavslaget til 160 000 kroner. Selger betalte også saksomkostningene som kjøper hadde i tvisten.
Har du opplevd feil ved din nykjøpte bolig?
Da kan du ha krav på prisavslag. I slike saker dekkes også dine advokatkostnader ofte gjennom innboforsikringen. Hos Osloadvokatene kan vi reglene og unntakene. Vi hjelper alle klienter med å undersøke om de har krav på advokatkostnader dekket gjennom forsikringen. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.