Mekanikeren fikk sparken uten saklig grunn - fikk 650 000 i erstatning


Arbeidsgiver har ikke rett til å si opp ansatte uten saklig begrunnelse. Dersom oppsigelsen blir kjent ugyldig i ettertid kan arbeidstaker kreve erstatning fra arbeidsgiver.

Ledelsen i Bertel O. Steens ga mekanikeren sparken på dagen etter åtte år som mekaniker på deres avdeling på Lørenskog. Mannen som jobbet som mekaniker hadde brutt retningslinjene på verkstedets hobbykveld. På slike hobbykvelder kunne de ansatte bruke Bertel O. Steens utstyr og lokaler på biler som var eid av de ansatte selv eller nær familie. Hobbykvelden ble ansett som et velferdsgode og det var derfor strenge regler knyttet til bruken.

Mekanikeren hadde på en slik hobbykveld skrudd på en bil han disponerte, men ikke eide. Bilen tilhørte en nær venn. En uke senere fikk han sparken på dagen. Mannen mente at oppsigelsen var ulovlig og gikk til sak mot bilimportøren.

Hevdet mekanikeren jobbet på bi-arbeidsgivers bil

Mannen som eide bilen mekanikeren hadde jobbet på hadde tidligere vært hans arbeidsgiver. Dette forholdet så Bertel O. Steen på som et svært alvorlig tillitsbrudd da de mente han hadde arbeidet på bi-arbeidsgiverens bil.

Retten var ikke enig i at eieren av bilen var mekanikerens arbeidsgiver. Riktignok hadde mekanikeren mottatt lønn i tidligere år, men det siste året hadde han ikke mottatt noe lønn fra eieren av bilen.

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

Osloadvokatene – Oppsigelsen ble kjent ugyldig – arbeidstaker fikk oppreisning

En arbeidstaker fikk medhold i kravet om at oppsigelsen var usaklig. Oppsigelsen ble kjent ugyldig og arbeidstaker fikk oppreisning.

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/oppsigelsen-ble-kjent-ugyldig-arbeidstaker-fikk-oppreisning/

Sannferdighet var en kjerneverdi

Bertel O. Steen anklaget mekanikeren for å ha løyet om arbeidet han gjorde på sin venns bil da han ble konfrontert med forholdet over telefon. Bertel O. Steen mente at denne løgnen gjorde tillitsbruddet enda verre siden en av bedriftens kjerneverdier var sannferdighet. To andre mekanikere hadde fått oppsigelse av samme grunn og dette viste at bilimportøren håndhevet reglene strengt og konsekvent.

Retten fant det ikke bevist at mannen hadde løyet i telefonsamtalen. Videre viste retten til at den angivelige strenge håndhevingen av reglene rundt hobbykvelden var praktisert ulikt. Det kom frem at ulike ledere ikke praktiserte reglene likt. Mannen hadde også arbeidet på vennens bil flere ganger og hans leder måtte kjenne til dette fra tidligere av uten å ha hatt innvendinger mot det.

De to andre som hadde fått oppsigelse hadde fått dette grunnet grov økonomisk utroskap. De sakene hadde etter rettens syn lite til felles med mekanikerens sak.

Mekanikeren fikk 650 000 kroner i erstatning

Etter rettens syn var oppsigelsen ugyldig og mekanikeren hadde dermed krav på erstatning for sitt inntektstap og samtidig oppreisning. Samlet ble erstatningen satt til 650 000 kroner. Bertel O. Steens ble også dømt til å dekke mekanikerens saksomkostninger som påløp seg til 310 000 kroner.

Er du urettmessig avskjediget?

Dersom du er urettmessig oppsagt kan du ha krav på erstatning og jobben din tilbake. Hos Osloadvokatene hjelper vi deg og det påløper ingen kostnader før vi er enige om et oppdrag. Vi hjelper alle vår klienter å undersøke om de kan ha krav på at sin forsikring skal dekke advokatutgiftene. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende evaluering av din sak.


Relaterte artikler