Hevet fellesutgiftene med 600% - måtte de godta økningen?
Hvilke rettigheter har du når sameiermøtet eller styret justerer fellesutgiftene? Kan flertallet bestemme hva som helst?
Plikt til å betale fellesutgifter
Sameiets fellesutgifter fordeles mellom sameierne etter sameiebrøken. Som eier har man plikt til å betale sin del av fellesutgiftene.
Justering av fellesutgiftene
Sameiets kostnader vil aldri være stabile og over tid vil det måtte foretas justeringer i fellesutgiftene. Fellesutgiftene skal dekke kostnader forbundet med eiendommen som ikke knytter seg til den enkelte eierseksjon. Dette er typisk utgifter til forretningsførsel, forsikring, kommunale avgifter og kostnader til vedlikehold og drift av fellesarealene. Det kan også vedtas av sameiermøtet at felleskostnader avsettes til dekning av fremtidige fellestiltak på eiendommen.
Må alle justeringer godtas?
Spørsmålet er hvor store endringer i felleskostnadene en seksjonseier må godta. Utgifter til vedlikehold kan komme uten særlig forvarsel og kan i tillegg bli relativt store. I slike tilfeller vil styret innkalle ekstraordinære tilskudd for å dekke kostanden. Dette kan føre til en stor økning i felleskostnadene som kan bli vanskelig å bære for seksjonseierne. I verste fall greier ikke seksjonseier å betjene sin del av forpliktelsen.
Økning av felleskostnader i sameie – Osloadvokatene hjelper deg
Det forekommer stadig i sameier en økning av felleskostnader. Hvor høy økning av felleskostnader må den enkelte sameier finne seg i?
Fellesutgiftene ble mangedoblet
Frostating lagmannsretts dom inntatt i LF-2014-1344 dreide seg om et sameie i Røros sentrum. Det ble vedtatt av sameiermøtet å heve fellesutgiftene med 600% til kr 20.000 i måneden i minimum 5 år. I tillegg ble det bestemt at 6 måneders fellesutgifter skulle innbetales på forskudd. To seksjoner protesterte på økningen. De mente økningen krevde 2/3 flertall for å kunne vedtas, økningen var derfor ikke gyldig.
Økning i fellesutgiftene måtte godtas
Lagmannsretten viste til utgangspunktet om at alminnelig flertall er tilstrekkelig for alle vedtak som gjelder alminnelig forvaltning av bygning og fellesareal. Vedtaket om økning i fellesutgiftene var gyldig vedtatt. Selv om økningen i fellesutgifter var betraktelig måtte sameierne godta den.
Flertallet avgjør
Det er styret eller sameiermøtet som bestemmer om vedlikehold skal gjennomføres. Det kreves kun alminnelig flertall. Mindretallet er pent nødt til å forholde seg til flertallets vedtak.
En kilde til frustrasjon
De fleste sameier og borettslag er velfungerende. Men enkelte steder kommer problemene på løpende bånd. Dårlig økonomisk styring, manglende vedlikehold og plagsomme naboer er bare noe av sakene Osloadvokatene får henvendelser om. Våre advokater har mange års erfaring og har inngående kjennskap til regelverket. Har du spørsmål om sameie eller borettslag? Kontakt Osloadvokatene i dag!