Kunne ikke nekte foreldrene samvær med sønnen
Overtok ansvaret når gutten var 7 uker gammel
Nylig avsa Høyesterett en dom i en sak som gjaldt foreldrenes samvær med eget barn. Oslo kommune hadde overtatt omsorgen for parets sønn allerede når sønnen var syv uker gammel.
Tapte i tingretten …
Foreldrene var ikke uenige i omsorgsovertakelsen, men ønsket samvær med sønnen. Saken ble derfor brakt inn for tingretten. Tingretten kom frem til at foreldrene ikke burde ha krav på samvær med sønnen sin. Tingretten la vekt på at samvær ville innebære en fare for retraumatisering av gutten. Foreldrene ga seg ikke, og anket til lagmannsretten.
… og i lagmannsretten
Lagmannsretten forkastet anken. Det ble fremhevet at gutten ikke hadde behov for å være sammen med de biologiske foreldrene. Lagmannsretten mente også at det kunne medføre at gutten fikk vite om sin forhistorie tidligere enn ønskelig. Lagmannsretten mente også at det var en risiko for at foreldrene brukte samvær som et argument for å kreve tilbakeføring av omsorgen på et senere tidspunkt.
Morens krav om tilbakeføring av omsorg førte frem – kommunen tapte
Morens krav om tilbakeføring av omsorg førte frem – kommunen tapte
Osloadvokatene bisto mor i sak om tilbakeføring av omsorg. Saken ble vunnet i fylkesnemnda. Mor og datter ble gjenforent – mot barnevernets vilje.
Ble anket til Høyesterett
Etter avslaget i lagmannsretten bestemte foreldrene seg for å anke avgjørelsen helt opp til Høyesterett. Der ble anken tillatt fremmet for behandling.
Spesielle og sterke grunner
Høyesterett uttalte at for å kunne nekte samvær mellom barn og foreldre må det foreligge spesielle og sterke grunner. I avsnitt 58 uttaler Høyesterett følgende:
Jeg kan ikke se at det er holdepunkter i høyesterettspraksis for at vilkåret om spesielle og sterke grunner ikke skal anvendes i saker hvor tilknytningen mellom barn og foreldre er svak. Også i avgjørelser som gjelder små barn, hvor Høyesterett har drøftet eller kommet til at det ikke bør være samvær, er det lagt til grunn at det må foreligge spesielle og sterke grunner for å nekte samvær.
Svært lite kontakt med sønnen
Foreldrene hadde i denne saken hatt svært lite kontakt med sønnen etter at han ble tatt fra dem kun syv uker gammel. Sønnen er nå 3,5 år gammel. Siden han ble satt i fosterhjem i januar 2015 hadde foreldrene kun sett sønnen sin en eneste gang. Det skjedde i mars 2016. For gutten fremstår derfor de biologiske foreldrene som helt ukjente, uten at han har noe forhold til dem.
Høyesterett mente at selv et så beskjedent samvær ikke var til hinder for at foreldrene burde få være sammen med sitt biologiske barn i fremtiden. I avsnitt 78 uttalte Høyesterett:
Det fremgår uttrykkelig av lovforarbeidene til barnevernloven at det også i slike tilfeller vil være en fordel for barnet å ha et visst kjennskap til sitt biologiske opphav, og at det biologiske prinsippet også må tillegges vekt der relasjonen mellom barnet og foreldrene er svak.
Hadde krav på samvær
Høyesterett kom etter dette frem til at de biologiske foreldrene hadde krav på samvær. Samværet ble satt til en time årlig.
Vil du ha samvær med ditt barn?
Ønsker du samvær med ditt barn? Osloadvokatene har ekspertise på området og hjelper deg slik at du får være sammen med ditt barn. Som denne saken viser skal det svært mye til for å nekte samvær, og Osloadvokatene hjelper deg slik at du kommer best mulig ut.