Hva er ID-tyveri?


Tall fra Norsk Senter for Informasjonssikring (NorSIS) viser at 4,2% av befolkningen opplever tyveri av sin identitet. Det tilsvarer over 150 000 av den voksne befolkningen i Norge. ID-tyverier er har altså vokst til å bli et betydelig problem i dagens samfunn. Men hva er egentlig et ID-tyveri?

Definisjon

Datatilsynet har definert ID-tyveri slik:

Identitetstyveri oppstår når noen anskaffer, overfører, har eller fremstår som rette innehaver av personlige opplysninger som tilhører en privatperson eller selskap, på en uautorisert måte, med den hensikt å begå bedrageri eller annen kriminalitet.

Det er altså ikke tilstrekkelig at noen andre er i besittelse av dine ID-papirer, det må være i den hensikt å begå kriminalitet. Dette kommer også frem i straffeloven § 202.

Årsakene til ID-tyveri

Man ser at de som begår identitetstyveri hovedsakelig gjør det av to grunner. Den viktigste årsaken er at forbryteren ønsker å oppnå økonomisk vinning. Den andre hovedårsaken er at forbryteren ønsker å påføre en annen ulempe eller skade. Dette kan gjøres ved å skade noens gode navn og rykte.

Forskjellige typer ID-tyveri

ID-tyveri kan skje i mange former. Derfor krever hver sak individuell oppfølging fra en fagperson. Ungdom som bruker andres legitimasjon for å handle varer med aldersbegrensning er også ID-tyveri. Dette er imidlertid små saker hvor den fornærmede sjelden blir skadelidende. Andre typer saker kan være at noen tar opp lån eller kreditt i ditt navn, eller kjøper varer eller tjenester i ditt navn. Disse sakene kan ha et betydelig skadepotensial for fornærmede. Også saker der noen utgir seg for å være en annen i den hensikt å skade vedkommendes navn og rykte kan ha store konsekvenser for fornærmede.

Osloadvokatene – Utsatt for ID-tyveri? Dette må du vite

Osloadvokatene – Utsatt for ID-tyveri? Dette må du vite

Har du blitt utsatt for ID-tyveri? Da er tiden knapp. Her er en oversikt over hva du må gjøre hvis du mistenker at andre benytter seg av din identitet.

osloadvokatene.no/inkasso/utsatt-id-tyveri-dette-ma-du-vite/

Mange føler skam

Mange som blir utsatt for ID-tyveri kvier seg for å ta kontakt med politi eller advokat. Det er fordi de føler skam knyttet til det å bli frastjålet sin identitet. Mange føler at de har vært dumme, uforsiktige eller lettlurte. Som tallene fra NorSIS viser er du på ingen måte alene. ID-tyvene er blitt smartere og hvem som helst risikerer å blir utsatt for det. I undersøkelsen fra NorSIS svarer bare 32% at de har anmeldt identitetstyveriet til politiet. Hvis du ikke tar tak i problemet, blir det heller ikke løst. Dette kan få store konsekvenser for deg personlig og økonomisk.

Kontakt alltid advokat

Vi anbefaler at du straks tar kontakt med advokat når du får mistanke om at du kan være utsatt for ID-tyveri. Vi hjelper deg med å få oversikt over forholdet og å anmelde ID-tyveriet til politiet. Det beste er at mange har gratis advokathjelp gjennom forsikringer eller i kraft av å være LO-medlem. Les mer om det her.

Osloadvokatene hjelper deg uansett

Uansett hva grunnen er for at du er blitt utsatt for ID-tyveri og uansett hva konsekvensene er for deg personlig, kan Osloadvokatene hjelpe deg. Hvis vi kommer inn på et tidlig tidspunkt hjelper vi deg naturligvis med både det praktiske ved å begrense skadeomfanget, og den rettslige prosessen som kommer i etterkant.


Relaterte artikler