Fratakelse av foreldreansvar og samværsnekt ved mistanke om vold
I mange barnefordelingssaker hvor vold er et element, beskylder den ene forelderen den annen for å ha utøvet vold mot seg selv eller barna.
Ofte er det ord mot ord mellom mor og far. Barna er i mange tilfeller lojale mot sine foreldre, men kan også påvirkes av foreldrenes synspunkter. Domstolen står ovenfor en svært vanskelig avgjørelse når det gjelder foreldreansvar og hva som videre vil være den beste omsorgsordningen for barna.
Sakkyndig oppnevnes
I denne type saker oppnevnes som regel en sakkyndig psykolog for å utrede saken og komme med råd til domstolen. Psykologen samtaler med foreldrene, barna og øvrige aktuelle instanser.
Barnets beste
Foreldreansvar skal være delt mellom foreldrene med mindre tungtveiende grunner tilsier at den ene forelderen bør ha dette alene. Ved vurderingen av om foreldreansvar skal fratas vil domstolen ta utgangspunkt i hva som vil være til barnets beste. De vil gjøre en konkret vurdering der det enkelte barns interesser og behov står i fokus.
Er forelderen uskikket og skal fratas foreldreansvar?
Domstolen vil vurdere om det hefter personlige egenskaper ved forelderen som gjør at vedkommende er uskikket til å utøve foreldreansvar. Det legges videre vekt på graden av konflikt og fastlåsthet i forholdet mellom foreldrene, om barnet har bekymringsfulle reaksjoner etter samvær, om omsorgsforelderens helsemessige situasjon kan gi grunn til å frykte at denne ved et påtvunget samarbeid vil kunne bli satt ut av spill som omsorgsperson for barnet.
Den som saboterer samværsretten kan få tvangsbot
Den som saboterer samværsretten kan få tvangsbot
Når den ene forelderen saboterer samværsretten kan retten ilegge tvangsbot. Osloadvokatene gir fri rettshjelp i barnesaker.
osloadvokatene.no/familie/barnefordeling/saboterer-samvaersretten/
Kontakt med begge foreldrene
Det er et grunnleggende synspunkt at det er et gode for et barn å ha kontakt med begge sine foreldre. Å ha kjennskap til sitt biologiske og kulturelle opphav er en del av barnets identitet og har stor egenverdi. Bare dersom samvær ikke anses å være til barnets beste skal domstolen avgjøre at det ikke skal være samvær.
Nekte samvær
Det skal helt spesielle forhold til for at domstolen skal kunne nekte samvær. Fare for at barnet ved samvær med den ene forelderen utsettes for overgrep av fysisk, psykisk eller seksuell art er et vektig moment mot samvær. At barnet har vært vitne til vold anses også som et overgrep mot barnet, og kan ha påført barnet skader som medfører at barnet er redd samværsforelderen.
Domstolen vil her legge vekt på graden av vold som har blitt utøvet, den voldeliges evne til å erkjenne sin adferd og villigheten til å anstrenge seg for å endre adferden. Videre vil foreldrenes samarbeid seg i mellom, samt deres adferd mot barnet være et moment av stor betydning. Dersom den som har barna fast boende hos seg har utviklet angst i en slik grad at et påtvunget samarbeid vedrørende samvær vil gå utover evnen til å fungere som en omsorgsperson, vil også dette kunne få betydning.
Er man blitt utsatt for vold fra nærstående kan dette være grunnlag for å kunne kreve erstatning enten direkte fra skadevolder, eller fra det statlige Kontoret for voldsoffererstatning.
Kontakt Osloadvokatene om du har spørsmål om foreldreansvar.
Relaterte saker: