Dine rettigheter som ansatt i bemanningsbyrå


Mange arbeidsgivere benytter seg av innleide vikarer for å dekke opp for svingninger i behovet for arbeidskraft. Men hvordan er egentlig dine rettigheter som vikar fra et bemanningsbyrå?

Arbeidstakere skal i utgangspunktet ansettes fast

Hovedregelen i arbeidsmiljøloven (aml) § 14-9 (1) er at arbeidstakere skal ansettes fast. Fra dette utgangspunkt gjør bestemmelsen en rekke unntak som kan gi arbeidsgiver rett til å ansette folk midlertidig. I denne artikkelen vil vi ta for oss en spesiell form for midlertidig ansettelse, nemlig innleie fra et bemanningsbyrå.

Hva er et bemanningsbyrå?

Et bemanningsbyrå eller vikarbyrå er et selskap som ansetter arbeidstakere for å leie dem ut til andre arbeidsgivere både i privat og offentlig sektor. Dette medfører at bemanningsbyrået formelt sett er arbeidsgiver, men arbeidstakerne utfører arbeid for den bedriften de er innleid hos. Det er denne bedriften som har styringsrett og også ansvar for at arbeidsmiljøet er forsvarlig.

Likebehandling av lønns- og arbeidsvilkår

Hvis man er utleid fra et bemanningsbyrå skal man «minst sikres de vilkår som ville kommet til anvendelse dersom arbeidstaker hadde vært ansatt hos innleier for å utføre samme arbeid» jf. aml § 14-12 a. Bestemmelsen lister videre opp hvilke rettigheter som skal være likt som for fast ansatte. Det er som følger:

  1. arbeidstidens lengde og plassering,
  2. overtidsarbeid,
  3. varighet og plassering av pauser og hvileperioder,
  4. nattarbeid,
  5. feriefritid, feriepenger, fridager og godtgjøring på slike dager, og
  6. lønn og utgiftsdekning.

Osloadvokatene – Vikar fikk fast ansettelse og 180 000 i erstatning

Osloadvokatene – Vikar fikk fast ansettelse og 180 000 i erstatning

En kvinne arbeidet som vikar på et sykehjem i over tre år. Lagmannsretten mente hun hadde rett til fast ansettelse og erstatning etter grunnbemanningslæren

osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/vikar-fikk-fast-ansettelse-og-180-000-erstatning/

Forskjellsbehandling er ikke tillatt

Denne bestemmelsen medfører at den bedriften som har leid inn en arbeidstaker ikke kan gjøre forskjell på sine egne fast ansatte og de arbeidstakerne som er innleide når de gjelder de nevnte punktene. Som innleid arbeidstaker har du dermed lik rett som andre arbeidstakere i bedriften til lønn, pauser, ferie og andre goder. Forutsetningen er at arbeidet er av lik karakter som de øvrige ansatte du sammenligner deg med. Det er bemanningsbyrået som er ansvarlige for at likebehandling finner sted, men innleier er ansvarlig for å gi bemanningsbyrået nødvendig informasjon for å kunne ivareta dette jf. aml. § 14-12 b.

Blir du forskjellsbehandlet?

Kan du dokumentere eller har du en mistanke om at du blir forskjellsbehandlet, bør du undersøke det nærmere. Du kan henvende deg til den tillitsvalgte i bedriften du er innleid hos. Vedkommende vil ha innsynsrett i dine betingelser for å kunne sammenligne med andre arbeidstakere i bedriften. Det kan også være en god ide å kontakte advokat slik at advokaten kan bistå deg med å gjøre dine rettigheter gjeldene.

Kontakt Osloadvokatene

Osloadvokatene har en egen fagavdeling som jobber med arbeidsrett. Vi har oppdatert kompetanse på området og bistår deg slik at du kan være trygg på at din sak får en forsvarlig behandling. Ta kontakt med oss i dag for bistand i din sak.


Relaterte artikler