Arbeidsbetinget lungekreft - hva er det og hvilke rettigheter har jeg?


I en artikkel fra Den norske legeforening nr. 20/2014 ble det gjort studie av arbeidsbetinget lungekreft i Sør- Trøndelag.

«Det er antatt at andelen tilfeller av lungekreft i befolkningen som kan knyttes til yrkeseksponering (tilskrivbar fraksjon) hos menn er ca. 20 %. Denne størrelsen beregnes ut fra relativ risiko og andel eksponerte i populasjonen.»

Stor underrapportering av arbeidsbetinget lungekreft

Et viktig poeng som gjøres gjeldende er at det virker å være stor underrapportering av arbeidsbetinget lungekreft.
«Flere pasienter kunne trolig ha fått godkjenning av lungekreft som yrkessykdom og blitt tilkjent menerstatning dersom de var kjent med muligheten for å søke.»

Årsakene til yrkesmessig lungekreft

«Den vanligste yrkesmessige årsaken til lungekreft antas fortsatt å være asbest (2). Bruk av asbest ble forbudt i Norge i 1980, men eksponering er fortsatt mulig, spesielt ved riving av asbestholdig materiale. Kreftutvikling skjer ofte mange år etter at eksponeringen er opphørt. Av andre kjente kreftfremkallende eksponeringer kan nevnes kvarts, nikkel, krom, polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH), dieseleksos, arsenikk, beryllium, aluminiumsproduksjon, forbrenning av kull, alfastråling fra radongass samt røntgen- og gammastråling. Av påvirkninger med mer begrenset dokumentasjon kan nevnes stekeos, sveiserøyk og forbrenning av biomasse (10).»

Når det kommer til resultat for de enkelte lungekrefttilfellene, etter en arbeidsmedisinsk utredning, vises det til følgende;
«I en høy andel av de tilfellene der vi vi anså sykdommen som mulig eller sannsynlig arbeidsbetinget, fikk pasienten tilkjent erstatning.»
Les mer om hvilke funn som ble gjort

Advokatens tanker

Undertegnede vil oppfatte at underrapporteringen som artikkelen viser til, altså det forhold at mange med lungekreft ikke får vurdert og behandlet sin lungesykdom under regelverk som yrkessykdom, kan skyldes at mange eksponeringsforhold har skjedd for mange år tilbake i tid og at lungekreften har utviklet seg mange år etter endt eksponering. Asbesteksponeringen kan ha funnet sted på 70 – 80 tallet, mens lungekreften først påvises 25- 30 år senere, hvilket gjør at den enkelte ikke automatisk tenker tilbake til dette.

Osloadvokatene – Vrikket ankelen – fikk 800.000 i erstatning

Osloadvokatene – Vrikket ankelen – fikk 800.000 i erstatning

Ung kvinne vrikket ankelen, fikk 800.000 i erstatning. Hun kunne ikke starte egen massasjevirksomhet. Fikk erstattet fremtidig inntektstap.

osloadvokatene.no/erstatning/yrkesskade/vrikket-ankelen-fikk-800-000-i-erstatning/

Det skal være lav terskel for legene å stille spørsmålstegn vedrørende skadelig eksponering på jobb, samt henvise pasienten til arbeidsmedisinsk utredning. Lungekreft er en alvorlig sykdom som krever rask behandling hos henholdsvis NAV og hos forsikringsselskapet. Disse sakene skal prioriteres.

Under yrkesskadeforsikringsloven og skadeerstatningsloven, skal det gis erstatning for rimelige og nødvendige utgifter for advokatbistand. Som regel setter forsikringsselskapene noen kriterier mht. ansvar, men ikke alltid ettersom advokatkostnader i enkelte tilfeller vil være rimelig og nødvendig for å avklare forholdet rundet yrkessykdom eller om det ikke er yrkessykdom.

Har du spørsmål om arbeidsbetinget lungekreft og rettigheter? 

Relaterte saker:

Helseplager som følge av støyskader i arbeidslivet
Yrkesskade dekket under sosiale arrangement?