Arbeidsgivers plikter ved seksuell trakassering på arbeidsplassen
Trakassering er en kvalifisert form for diskriminering. Hva innebærer seksuell trakassering og hvilke plikter har arbeidsgiver dersom det oppstår på arbeidsplassen?
Seksuell trakassering er forbudt. Likevel har det i nyhetsbildet det siste året florert av varslingssaker som gir inntrykk av at problematikken dessverre ikke er så sjelden, og særlig ikke på arbeidsplassen. Trakassering er en stor påkjenning for den enkelte. Det er derfor vesentlig å kjenne til hvilke regler som gjelder og hva man kan gjøre dersom man selv blir offer for dette.
Hva innebærer seksuell trakassering?
Det fremgår av likestillings- og diskrimineringsloven § 13 tredje ledd at seksuell trakassering er:
enhver form for uønsket seksuell oppmerksomhet som har som formål eller virkning å være krenkende, skremmende, fiendtlig, nedverdigende, ydmykende eller plagsom.
Definisjonen favner dermed ganske vidt, og omfatter både verbal, ikke-verbal og fysisk trakassering. Dette medfører at alt fra nærgående blikk eller blotting til uønsket berøring o.l. omfattes.
Arbeidsgivers aktivitetsplikt
Arbeidsplassen skal være et trygt sted å være. Arbeidsgiver har derfor en plikt til å forebygge og forhindre seksuell trakassering. Eksempler på tiltak arbeidsgiver kan iverksette som forebygger trakassering er utarbeidelse av retningslinjer, gjennomføring av holdningskampanjer, etablering av varslingsrutiner o.l. Hvilke tiltak som kreves vil naturligvis avhenge av virksomhetens størrelse.
Osloadvokatene – Ugyldig oppsigelse ga kr. 230 000 i erstatning
Osloadvokatene – Ugyldig oppsigelse ga kr. 230 000 i erstatning
Arbeidstaker fikk kr. 230 000 i erstatning og nesten kr. 550 000 i dekning for sine sakskostnader etter en urettmessig endringsoppsigelse.
osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/ugyldig-oppsigelse-230-000-i-erstatning/
Hva må arbeidsgiver gjøre dersom seksuell trakassering har funnet sted?
I slike tilfeller skjerpes arbeidsgivers aktivitetsplikt. Arbeidstaker har rett til å varsle om kritikkverdige forhold i virksomheten, og det er lite tvilsomt at seksuell trakassering vil falle innenfor dette. Problemet må tas fatt i, det må utredes og arbeidsgiver må komme frem til en løsning. Passivitet fra arbeidsgivers side vil dermed ikke være i samsvar med aktivitetsplikten.
Bruk advokat ved seksuell trakassering!
Har du blitt utsatt for diskriminering eller trakassering på jobb er det lurt å kontakte en advokat. Advokaten bistår deg og står for all kontakt med arbeidsgiver og/eller den som har diskriminert deg. Osloadvokatene har mange års erfaring med arbeidsrett! Kontakt oss i dag, så vurderer vi saken for deg