Midlertidig ansatt? Kan du kreve fast stilling?
Svært mange arbeidstakere er ansatt på midlertidige stillinger, men har egentlig bedriften lov til å ansette deg midlertidig? I noen tilfeller kan du ha krav på fast ansettelse hvis du er ansatt midlertidig.
Arbeidstakere skal ansettes fast
Det klare utgangspunktet i arbeidsmiljøloven er at alle arbeidstakere skal ansettes fast. Fra dette utgangspunktet er det imidlertid mange unntak, og disse unntakene blir flittig brukt av arbeidsgivere. Det gjelder både private arbeidsgivere og det offentlige. Det er politisk uenighet omkring reglene om midlertidige ansettelser, noe som har medført at reglene har vært endret flere ganger siden arbeidsmiljøloven trådte i kraft.
Når kan du bli midlertidig ansatt?
Arbeidsmiljøloven § 14-9 oppstiller hovedreglene for når det er anledning til å ansette noen midlertidig. De viktigste grunnlagene for å ansette noen midlertidig er:
- når arbeidet er av midlertidig karakter,
- for arbeid i stedet for en annen eller andre (vikariat),
- for praksisarbeid,
- med deltaker i arbeidsmarkedstiltak i regi av eller i samarbeid med arbeids- og velferdsetaten,
- med idrettsutøvere, idrettstrenere, dommere og andre ledere innen den organiserte idretten eller
- for en periode på inntil tolv måneder. Slike avtaler kan omfatte inntil 15 prosent av arbeidstakerne i virksomheten, avrundet oppover, likevel slik at det kan inngås avtale med minst én arbeidstaker.
De praktisk viktigste grunnlagene er arbeid av midlertidig karakter, vikariat og siste alternativ om en periode på inntil tolv måneder. Sistnevnte grunnlag gir bedrifter en ubegrenset rett til å ansette inntil 15% av arbeidstakerne midlertidig, uten at det er noe krav om at arbeidet er av midlertidig karakter.
Osloadvokatene – Likebehandling for vikarer
Osloadvokatene – Likebehandling for vikarer
Vikarer og fast ansatte skal likebehandles ang. lønns- og arbeidsvilkår. Høyesterett har nylig tatt stilling til en slik sak. Les om saken her!
osloadvokatene.no/kontrakt/arbeidsrett/likebehandling-for-vikarer/
Hva skjer når den avtalte arbeidstiden utløper?
I alle arbeidsforhold skal det inngås skriftlig arbeidsavtale jf. aml. § 14-5. Det skal fremgå tydelig av arbeidskontrakten at du er ansatt midlertidig og forventet varighet av ansettelsen. Når ansettelsestiden er omme vil arbeidsforholdet da automatisk opphøre hvis ikke det blir inngått en ny kontrakt.
Fra dette utgangspunkt finnes det et viktig unntak i aml. § 14-9 (4). Her fremgår det at hvis du har vært midlertidig ansatt et sted i mer enn ett år, har du krav på skriftlig varsel om fratreden senest en måned før fratredelsestidspunktet. Det betyr at hvis du er over grensen på ett år vil arbeidsforholdet fortsette å løpe ved utløpet av kontraktstiden hvis du ikke har fått skriftlig varsel om fratreden.
Kan du kreve fast ansettelse?
Vanligvis kan du ikke tvinge arbeidsgiver til å gi deg fast ansettelse, men også her finnes det noen unntak. Hvis du har vært ansatt på grunnlag av at «arbeidet er av midlertidig karakter» vil du kunne kreve fast ansettelse hvis du har vært midlertidig ansatt i mer enn fire år. Videre kan du kreve fast ansettelse dersom du har vært ansatt som vikar eller med hjemmel i § 14-9 (1) f) i mer enn tre år.
Brudd på reglene om midlertidig ansettelse?
Hvis det foreligger brudd på bestemmelsene om midlertidige ansettelser kan en domstol bestemme at arbeidsforholdet fortsetter eller at du har krav på fast ansettelse. I slike saker kan du også ha krav på erstatning.
Midlertidig ansatt og trenger bistand?
Trenger du bistand i en sak om midlertidige ansettelser? Osloadvokatene har en egen faggruppe som jobber med arbeidsrett. Våre advokater er faglig oppdaterte og bistår deg med din sak. Ta kontakt med oss i dag!