Når kan du nekte den andre forelderen samvær med barnet?


Hvor barnet skal bo fast, hvem som skal ha foreldreansvaret og hvor mye samvær det skal være mellom barnet og den av foreldrene barnet ikke bor fast hos er spørsmål som til stadighet dukker opp i rettssystemet. I denne artikkelen fokuserer vi kun på spørsmålet om samværsrett.

Samvær til det beste for barnet

Utgangspunktet er at barnet har krav på samvær med begge foreldrene. Det legges til grunn at dette er til det beste for barnet i de fleste situasjoner. Hvis du mener at det er spesielle omstendigheter som gjør at barnet ikke bør ha samvær med den andre forelderen, vil retten måtte ta stilling til dette forutsatt at ikke den andre forelderen er enig i at samvær ikke skal skje. Hvis retten konkluderer med at den andre parten skal ha samvær, kan du da nekte likevel?

Samværsrett kan tvangsfullbyrdes

Hvis det foreligger et gyldig tvangsgrunnlag, som f.eks. en dom eller rettsforlik, som bestemmer at den parten barnet ikke bor hos skal ha samvær, kan dette kreves tvangsfullbyrdet hvis du ikke samarbeider om å oppfylle samværet jf. barneloven § 65 og tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13. Men hva betyr dette for deg?

Du kan bli ilagt tvangsbot

Hvis du nekter å la den andre parten ha samvær med barnet uten å ha noen gyldig grunn for det, kan du bli nødt for å betale tvangsbøter for hvert samvær som ikke ble holdt. Det er staten som innkrever disse bøtene. Det er derimot ikke åpning i loven for å tvangsgjennomføre samvær. Det er den andre parten som må sende en begjæring om tvangsbøter til retten. Retten tar så stilling til om det er grunnlag for tvangsbøter.

Osloadvokatene – Tvangsfullbyrdelse i barnefordelingssaker, hva er det?

Osloadvokatene – Tvangsfullbyrdelse i barnefordelingssaker, hva er det?

Hva er tvangsfullbyrdelse i barnefordelingssaker? Når kan du kreve det og hva innebærer det? Osloadvokatene bistår deg i alle barnefordelingssaker.

osloadvokatene.no/familie/barnefordeling/tvangsfullbyrdelse-barnefordelingssaker-hva-er-det/

Når kan du likevel nekte samvær?

Selv om det foreligger et tvangsgrunnlag som avgjør samværsretten kan du under visse omstendigheter likevel nekte samvær.

Samvær er umulig

I barneloven § 65 tredje ledd fremgår det at det ikke skal fastsettes tvangsbot hvis oppfylling av samværsretten er umulig. Videre i bestemmelsen utdypes hva som f.eks. kan ligge i «umulig». Her slås det fast at hvis det er risiko for at barnets fysiske eller psykiske helse blir utsatt for skade eller fare, vil dette kunne være nok til at gjennomføring av samvær er umulig. Det må foreligge konkrete holdepunkter for at en slik risiko kan oppstå.

Videre vil annen umulighet også rammes. Det kan være at den andre parten oppholder seg på ukjent sted. Sykdom hos barnet eller den ene forelderen kan også i enkelte tilfeller medføre at samvær er umulig.

Den andre parten oppfyller ikke vilkårene for samvær

Ofte vil det foreligge vilkår for samvær. Det kan f.eks. være at den andre parten skal komme og hente barnet på skolen eller i hjemmet. Det kan også være at samvær kun skal skje under tilsyn av en tredjeperson. Hvilke vilkår som gjelder følger av en tolkning av samværsavtalen. Hvis den andre parten ikke oppfyller vilkårene i samværsavtalen kan ikke du klandres for at samvær ikke blir gjennomført. Du kan da ikke idømmes tvangsbøter.

Samværsavtalen er ikke mulig å tvangsfullbyrde

Etter tvangsfullbyrdelsesloven § 4-2 første ledd bokstav b må en avtale være tilstrekkelig klar for å kunne tvangsfullbyrdes. Enkelte samværsavtaler kan være svært vanskelige å vurdere om er misligholdt eller ikke. Osloadvokatene hadde nylig en sak som omhandlet tvangsfullbyrdelse av samvær hvor det i samværsavtalen var bestemt at overnattingssamvær skulle skje under tilsyn gjennom hele samværet. I et slikt tilfelle vil det være nærmest umulig å slå fast om samværsavtalen er misligholdt eller ikke. Det er derfor tvilsomt om en slik avtale i det hele tatt kan tvangsfullbyrdes.

Trenger du bistand i en samværssak?

Våre advokater har lang erfaring med alle typer samværssaker. Vi hjelper deg med det juridiske slik at du kan fokusere på barna. Ta kontakt med oss i dag med din sak!


Relaterte artikler