Barnets mor følger ikke samværsavtalen, hva kan jeg gjøre?


Det er lite som er så frustrerende som å ikke kunne treffe sine egne barn. Kanskje har du gått gjennom en lang rettsprosess for å få stadfestet din samværsrett, men når du tror du skal få samvær nekter mor deg likevel å treffe barnet ditt. Her følger noen råd til hva du kan gjøre i en slik situasjon.

Kan du tvinge mor til å samarbeide?

Hvis det er snakk om spørsmål om hvor barnet skal bo fast og hvem som skal ha foreldreansvaret kan myndighetene hente barnet med makt hvis ikke mor ønsker å samarbeide. Når det gjelder din rett til samvær er det ikke mulig å bruke makt til å tvinge mor til å la deg ha samvær med barnet. Men mor kan ilegges tvangsbøter for hvert samvær som ikke blir gjennomført. Disse bøtene innkreves av staten og går til statskassen.

Hvordan krever jeg at mor må betale tvangsbøter?

For at mor skal kunne ilegges tvangsbøter må den parten som ikke får samvær med barnet kreve det. Men hvordan gjør du det og hva skal til? Her følger noen punkter som må være oppfylt.

  • Samværsretten må være fastsatt – Det må være bestemt hvor mye samvær barnet skal ha med deg. Hvis ikke samværsretten er bestemt kan det heller ikke tvangsgjennomføres. Hvis omfanget av samvær ikke er bestemt bistår Osloadvokatene deg med det også.
  • Du må ha tvangsgrunnlag – Ikke alle avtaler kan gjennomføres med tvang. Hva som er tvangsgrunnlag fremgår at tvangsfullbyrdelsesloven § 4-1. Hvis ikke det foreligger tvangsgrunnlag må du skaffe det f.eks. ved dom. Osloadvokatene hjelper deg med å vurdere om det foreligger tvangsgrunnlag og evt. bistår med å få fastsatt samværet ditt.
  • Samvær må være nektet – Det fremgår av rettspraksis at det ikke er tilstrekkelig at man tror at det vil forekomme samværsnekt i fremtiden. Det må være et faktisk mislighold av samværsavtalen. Det må videre være konkrete holdepunkter for at mor ikke vil medvirke til samvær også i fremtiden.
  • Gjennomføring av samvær må ikke være umulig – Hvis det er umulig for mor å medvirke til samvær kan det ikke fastsettes tvangsbot. Hvis det er risiko for at barnet blir utsatt for fysisk eller psykisk skade eller fare regnes dette som tilstrekkelig for at samvær er umulig. Om det er slik risiko må vurderes konkret.
  • Du må begjære tvangsfullbyrdelse – For at mor skal ilegges tvangsbøter må du sende en begjæring om dette til tingretten der mor bor. Da vil tingretten vurdere om det er grunnlag for tvangsbøter hvis mor ikke samarbeider om samvær.

Osloadvokatene – 5 advokatråd når den barnet bor hos ikke følger samværsavtalen

Osloadvokatene – 5 advokatråd når den barnet bor hos ikke følger samværsavtalen

Hva gjør du egentlig hvis du ikke får det samværet du har krav på? Les Osloadvokatenes tips til hva du kan gjøre når samværsavtalen ikke blir holdt.

osloadvokatene.no/familie/barnefordeling/5-advokatrad-nar-den-barnet-bor-hos-ikke-folger-samvaersavtalen/

Mor ble ilagt tvangsbøter, hva nå?

Hvis retten har bestemt at mor skal ilegges tvangsbøter vil Skatteetaten ved Statens Innkrevingssentral kreve inn bøter fra mor for hvert samvær som ikke ble gjennomført. Det er viktig å påpeke at du må kreve at Skatteetaten skal innkreve bøtene. Hvis mor likevel ikke bistår til å gjennomføre samvær vil Staten fortsette å innkreve bøter, men utover det er det ikke så mye mer å gjøre. Erfaringsmessig vil likevel bøter ofte løse situasjonen slik at du og barnet får det samværet dere har krav på.

Får du ikke samværet du skal ha?

Osloadvokatene har flere advokater som arbeider med samværsrett og tvangsfullbyrdelse. Vi bistår deg med å fastsette samværsretten og kreve den tvangsfullbyrdet hvis mor likevel ikke ønsker å bistå til gjennomføringen. Ta kontakt med oss i dag med din sak!


Relaterte artikler