Tvangsfullbyrdelse i barnefordelingssaker, hva er det?


Har du hørt om tvangsfullbyrdelse, men usikker på hva det er? Tvangsfullbyrdelse kan i utgangspunktet skje i de fleste saker, men er nok mest vanlig i pengekrav og krav om fast eiendom eller løsøre. Denne artikkelen vil kun fokusere på tvangsfullbyrdelse i barnefordelingssaker.

Hva er egentlig tvangsfullbyrdelse og hvorfor har vi det?

Hvis du har vunnet en sak i retten ville det vært lite verdt hvis det ikke fantes noen mekanisme som kunne hjelpe deg med å hevde din rett. Da kunne den tapende part bare unnlatt å oppfylle dommen, uten at du kunne gjort noe med det. Slik er det også i barnefordelingssaker. Hvis retten har konkludert med at barnet skal bo fast hos deg, hjelper det lite hvis den andre forelderen nekter å samarbeide om det.

Derfor har vi et system som kalles tvangsfullbyrdelse. Hvis motparten ikke bistår til å oppfylle din rett, kan du be staten om bistand. Staten kan da bruke makt for at retten skal oppfylles.

Tvangsgrunnlag, hva er det?

For at et krav skal kunne tvangsfullbyrdes må det foreligge et tvangsgrunnlag. Men hva er det og hvordan skaffer du det? Hva som er tvangsgrunnlag fremgår av tvangsfullbyrdelsesloven § 4-1. I barnefordelingssaker er det særlig dom, kjennelse eller rettsforlik som er mest praktisk. Felles for disse er at du må i rettssystemet for å få et slikt tvangsgrunnlag. Alminnelige avtaler mellom foreldrene har ikke tvangskraft.

I barnefordelingssaker kan avtaler mellom foreldrene om foreldreansvar, fast bosted og samvær gis tvangskraft av fylkesmannen. Vilkårene for dette er at begge foreldrene ber om det til fylkesmannen og at avtalen først og fremst er til det beste for barnet. Dette fremgår av barneloven § 55.

Hvis ikke du har tvangsgrunnlag må du skaffe det. Det gjøres ved å ta ut søksmål for retten for å få fastlagt det dere er uenige om, uansett om det dreier seg om foreldreansvar, fast bosted, samvær eller alle delene. Da vil retten fatte en beslutning. Det retten bestemmer kan tvangsfullbyrdes hvis den andre parten ikke overholder sin plikt.

Jeg har tvangsgrunnlag, hva nå?

Vilkårene for tvangsfullbyrdelse fremgår av barneloven § 65 som også henviser til tvangsfullbyrdelsesloven kapittel 13. For å kunne kreve tvangsfullbyrdelse må den andre parten først og fremst nekte å oppfylle sin forpliktelse. Det betyr enten å nekte å la barnet flytte til deg hvis barnet skal ha fast bosted hos deg, eller nekte deg samvær med barnet hvis det er det tvisten går ut på. Etter rettspraksis er det ikke tilstrekkelig at en forventer at motparten ikke vil oppfylle sin plikt. Det må foreligge et faktisk brudd på avtalen/dommen. Videre må det foreligge konkrete holdepunkter enten i ord eller handling på at motparten også i fremtiden ikke vil oppfylle avtalen/dommen.

Tvangsfullbyrdelse kan heller ikke gjennomføres hvis det har vært «umulig» å gjennomføre samvær. Hva som ligger i dette, og vilkårene for øvrig kan du lese mer om her.

Hvis disse vilkårene er oppfylt kan du begjære tvangsfullbyrdelse av avtalen/dommen. Slik begjæring sendes til tingretten der motparten bor. Retten vil så ta stilling til om det er grunnlag for tvangsfullbyrdelse i din sak.

Osloadvokatene – 5 advokatråd når den barnet bor hos ikke følger samværsavtalen

Osloadvokatene – 5 advokatråd når den barnet bor hos ikke følger samværsavtalen

Hva gjør du egentlig hvis du ikke får det samværet du har krav på? Les Osloadvokatenes tips til hva du kan gjøre når samværsavtalen ikke blir holdt.

osloadvokatene.no/familie/barnefordeling/5-advokatrad-nar-den-barnet-bor-hos-ikke-folger-samvaersavtalen/

Hva skjer hvis retten beslutter at det er grunnlag for tvangsfullbyrdelse?

Når det gjelder fast bosted og foreldreansvar kan det tvangsfullbyrdes ved henting av barnet evt. ved tvangsbot frem til motparten etterkommer kravet. Hvis spørsmålet gjelder samvær er det ikke mulig å tvangsfullbyrde dette ved henting av barnet. I slike tilfeller er det kun mulig å ilegge motparten tvangsbøter hvis samvær ikke blir overholdt i henhold til avtale/dom.

Tvangsbøter innkreves av Skatteetaten ved Statens innkrevingssentral. Skatteetaten vil ikke kreve inn noen bøter med mindre du som har retten krever det. Det er derfor viktig at du følger opp en avgjørelse om tvangsfullbyrdelse hvis motparten fremdeles ikke etterkommer kravet.

Usikker? Kontakt advokat!

Det er ofte en fordel å ha en advokat på sin side i slike saker. For det første er det mange følelser involvert. For det andre er det komplisert juss. Osloadvokatene har lang erfaring med samværssaker og bistår deg gjerne med din sak. Kontakt oss i dag!


Relaterte artikler