Nullkontraktene var ulovlige - i tingretten fikk de ansatte fast ansettelse og erstatning
Når du er ansatt på nullkontrakt lever du i usikkerhet med tanke på lønn. Hvorfor er nullkontrakter problematiske? Les hva som skjedde når 6 arbeidstakere gikk til sak mot sin arbeidsgiver.
Nullkontrakter er et voksende problem
Såkalte nullkontrakter har blitt et stadig større problem i det norske arbeidslivet. Særlig bygg- og anleggsbransjen er utsatt. Der er arbeidstakerne gjerne «fast ansatte» i et bemanningsbyrå, som leier ut arbeidskraften til ulike oppdrag. Kontraktene kan ha ulike formuleringer men kjernen er den samme – fast ansettelse uten garantilønn mellom oppdrag.
Omgåelse av arbeidsmiljøloven
Arbeidsmiljølovens utgangspunkt er at arbeidstakere skal ansettes fast. Kun i nærmere angitte tilfeller er det anledning til å benytte midlertidige avtaler. Men selv om en ansettelse betegnes som «fast» i arbeidskontrakten må arbeidsforholdet oppfylle visse minimumsvilkår for å være lovlig. Det går en nedre grense for hva som kan omfattes av begrepet «fast ansettelse». I mange av nullkontraktene er bruken av begrepet fast ansettelse en ren omgåelse av arbeidsmiljølovens regler om faste ansettelser. Gjennom bruken av nullkontrakter skyves driftsrisikoen over på den enkelte ansatte.
Kamuflerende kontrakter
Det er lett å overse problemene nullkontrakter utgjør, og formuleringene som brukes i kontraktene kamuflerer realiteten i arbeidsforholdet. Nylig måtte Arbeiderpartileder, Jonas Gahr Støre, selge seg ut av et boligprosjekt da det ble kjent at det var omfattende bruk av nullkontrakter på byggeplassen. Dette er smått ironisk med tanke på at arbeiderpartiet selv har tatt til orde for å forby denne typen kontrakter for å forhindre sosial dumping.
Gode råd ved oppsigelse
Ved en oppsigelse er det flere ting man må huske på. Osloadvokatene gir deg gode råd du bør ta med deg dersom du blir sagt opp.
Arbeiderne gikk til sak mot nullkontrakter
I Bergen gikk 6 polske arbeidere til sak mot bemanningsbyrået de var ansatt i, med krav om reell fast ansettelse. Tingretten avsa sin dom i slutten av mars i dommen inntatt i TBERG-2016-131720. Samtlige fikk fast ansettelse, i tillegg ble bemanningsbyrået dømt til å betale erstatning.
…samtlige seks saksøkere som det er redegjort for foran, har ansettelsesavtaler hvor det uttrykkelig er fastsatt at de som ansatt ikke har krav på lønn i «tiden mellom oppdrag»…
Arbeidsforholdet var preget av stor usikkerhet. De ansatte ble tildelt oppdrag fra uke til uke, også ved lengre oppdrag dette førte til både stress og frustrasjon. Retten påpekte at denne praksisen skapte stor usikkerhet og uforutsigbarhet. Situasjonen avvek betraktelig fra den situasjonen faste arbeidstakere vanligvis befinner seg i.
Illusorisk stillingsvern
Retten la også vekt på at faste ansettelser skal ha stillingsvern. I arbeidsavtalene til de polske bygningsarbeiderne, under punktet for opphør av arbeidsforholdet, var det fastsatt «Har det i tiden mellom oppdrag ikke vært kontakt med deg og bemanningsbyrået på tre måneder så regnes arbeidsforholdet som avsluttet». Stillingsvernet var dermed ikke reelt. Dette ble underbygget ved at bemanningsbyrået hadde gått fra 300 til 200 ansatte uten en eneste oppsigelse, permittering eller avskjed.
Slo ned på omgåelse
Retten fant at alle de 6 saksøkerne hadde krav på fast ansettelse i bemanningsbyrået. I tillegg til fast ansettelse ble de ansatte tilkjent erstatning og oppreisning. Dessverre er nullkontrakter stadig et problem på norske arbeidsplasser. Hvis man er ansatt på nullkontrakt kan det være vanskelig å vite hva man har krav på. Osloadvokatene har inngående kjennskap til regelverket etter mer enn 20 år i bransjen. Vi bistår deg i en tvist mot arbeidsgiver. Kontakt oss i dag, og la en av våre arbeidsrettsadvokater vurdere saken din.