Har du krav på overtidsbetaling?
Overtidsbetaling skal utgjøre minst 40 % av grunnlønnen. Dette har du krav på selv om det er avtalt at overtidstimer skal avspaseres.
Lovens utgangspunkt
Arbeidsmiljølovens utgangspunkt om arbeidstid følger av § 10-4. Der fremgår det at arbeidstiden ikke må overstige 9 timer i løpet av et døgn. Den må heller ikke overstige 40 timer i løpet av en uke. På grunn av tariffavtaler vil i praksis de fleste ha en alminnelig arbeidstid som er lavere enn lovens grenser.
Særlig og tidsavgrenset behov
Det er arbeid utover lovens grense som regnes som overtidsarbeid. Etter arbeidsmiljøloven § 10-6 må det foreligge et «særlig og tidsavgrenset behov» for det. Dersom slikt behov ikke foreligger kan ikke arbeidsgiver pålegge arbeidstakeren å arbeide overtid. Langvarig bruk av overtid tyder på at arbeidsgiveren ikke har dekket bemanningsbehovet. Da må arbeidsgiveren ansette flere.
Overtidstillegg skal være minst 40%
Det følger også av § 10-6 at man har krav på tillegg i lønnen ved overtidsarbeid. Dette tillegget skal være minst 40% av ordinær lønn. I dag er det vanlig å avtale at overtidstimer kan tas ut som avspasering. Å avtale avspasering er tillatt, men arbeidsgiver må fortsatt betale godtgjørelse. Ved å avspasere gir man altså bare avkall på den ordinære timelønnen men ikke overtidstillegget på minst 40%.
Unntak for ledende og særlig uavhengige stillinger
Overtidsreglene gjelder ikke for arbeidstakere i ledende eller særlig uavhengige stillinger. Enkelte arbeidsgivere har et lite bevisst forhold til dette regelverket og forsøker å komme seg unna plikten til å betale overtidsgodtgjørelse ved å definere arbeidstakerens stilling som ledende eller uavhengig.
Avgjøres ikke av arbeidsgiver
Det er imidlertid ikke opp til arbeidsgiver å avgjøre om stillingen er ledende eller uavhengig. Dette må avgjøres etter en konkret vurdering. Det er klart at uttrykket ledende stilling omfatter mer enn bare øverste leder. Stillingens tittel vil være et moment i vurderingen. Det samme vil lønnen være. Det avgjørende er imidlertid arbeidstakerens hovedoppgaver. Hvis den ansatte i hovedsak har utført ledende og administrative oppgaver er det av mindre betydning om arbeidstakeren også har utført andre oppgaver.
Om en stilling er særlig uavhengig vil også måtte avgjøres på bakgrunn av en konkret helhetsvurdering. Det er ikke tilstrekkelig at den ansatte selv velger sin arbeidstid. Heller ikke det å arbeide i prosjekt er nok. I forarbeidene er det uttalt at unntaket skal gjelde for de som selv prioriterer sine oppgaver, samt hva, hvordan og når arbeidet skal gjennomføres.
Arbeidskontrakten er ikke avgjørende
Mange arbeidsgivere tror at det er det som står i arbeidskontrakten som er avgjørende for om den ansatte kan unntas fra arbeidstidsbestemmelsene eller ikke. Men dette er altså ikke riktig. Det avgjørende er den ansattes hovedoppgaver.
Mange dømmes til å etterbetale
Som regel er det når en arbeidstaker blir oppsagt at spørsmålet om manglende overtidsbetaling kommer opp. I mange tilfeller har arbeidsgiver feilaktig gått ut fra at den ansatte hadde en ledende eller særlig uavhengig stilling og dermed unnlatt å betale for overtidsarbeid. I slike tilfeller må overtidstillegget etterbetales. Dersom arbeidsforholdet har vært langvarig eller lønnen høy vil slike etterbetalingskrav fort få et vesentlig omfang.
Betydelige krav på overtidsbetaling
At etterbetalingskravet er høyt betyr ikke nødvendigvis at retten vil sette det til side. Det finnes flere eksempler på arbeidsgivere som er blitt dømt til å etterbetale store summer til ansatte som ikke har fått overtidsbetaling de hadde krav på.
Har du fått overtidsbetalingen du har krav på?
Mange arbeidsgivere slurver med overtidsbetaling. Dersom du ikke har fått overtidsbetalingen du har krav på bør du kontakte en advokat. Våre advokater har mange års erfaring med arbeidsrettslige spørsmål. Vi har sett flere eksempler på at ansatte har fått etterbetalt store beløp fra arbeidsgiver.