Bistandsadvokat og erstatning etter voldtekt


Har du blitt utsatt for voldtekt eller seksuelle overgrep mot ditt samtykke, har du sannsynligvis krav på bistandsadvokat.  Retten til bistandsadvokat inntrer allerede før en anmeldelse.

Voldtekt

Dersom du har blitt utsatt for voldtekt eller seksuelle overgrep mot ditt samtykke har du som hovedregel krav på bistandsadvokat. Det sentrale er et fravær av samtykke fra den fornærmede, det vil si at du ikke godkjente den seksuelle handlingen. I dette ligger også de tilfeller hvor man har vært bevisstløs eller du av andre grunner ikke var i stand til å motsette deg handlingen. Terskelen for hva som ble utført mot deg hva gjelder den seksuelle handlingen, er ikke høy. Det er heller ei krav til at overgriperen foretok den seksuelle handlingen mot deg med viten og vilje, det er tilstrekkelig at han var grov uaktsom da han utførte handlingen.

Det er ikke av betydning at gjerningspersonen ikke er kjent, eller om forholdet skjedde for mange år siden. Du kan uansett ha krav på bistandsadvokat under straffeprosessen og ved fremsettelse av et erstatningskrav overfor det statlige Kontoret for voldsoffererstatning.

Bistandsadvokatens rolle

Å få oppnevnt en bistandsadvokat innebærer at det offentlige dekker utgiftene til advokat for deg, slik at du ikke blir påført utgifter for dette.

Bistandsadvokaten skal ivareta dine interesser i forbindelse med etterforskningen og bistå deg med å fremme erstatningskrav mot gjerningsmannen. Retten til bistandsadvokat inntrer fra forbrytelsen skjedde, slik at bistandsadvokaten vil bistå deg gjennom hele saksgangen. Bistandsadvokaten vil bistå deg i ved anmeldelsen, deltakelse i avhør, ved å sørge for at du får informasjon og innsyn i saken mens den etterforskes, samt i en eventuell rettssak.

Bistandsadvokaten skal også gi annen hjelp og støtte som er naturlig og rimelig i forbindelse med saken. Slik hjelp og støtte kan eksempelvis omfatte psykisk støtte gjennom samtaler, eller hjelp til å skaffe sakkyndig hjelp fra lege, psykolog og lignende.

Erstatningen

Erstatning ved voldtekt og andre seksuelle overgrep kan kreves dekket av gjerningspersonen gjennom en straffesak, men kan også dekkes også av Kontoret for voldsoffererstatning dersom vilkårene er oppfylt. Hovedsakelig er det avgjørende for om erstatning tilkjennes, hvorvidt det kan sannsynliggjøres at voldtekten har skjedd.

Den som er utsatt for voldtekt har krav på erstatning. Det tilkjennes ofte erstatning for «tort og svie» fornærmede har blitt utsatt for. Slik oppreisning er vanlig i voldtektssaker som følge av forholdets alvorlige og krenkende karakter.

Erstatningen skal videre dekke påførte og fremtidige utgifter som følge av voldtekten, for eksempel utgifter til psykolog, medisiner, ødelagte klær mv. Erstatningen skal også dekke tapt og fremtidig inntektstap som følge av sykefravær og manglende evne til å arbeide.

Det skal også tilkjennes menerstatning dersom voldtekten medfører varige og betydelige fysiske eller psykiske skader. Menerstatningen skal kompensere tapt livsutfoldelse.

Kontakt Osloadvokatene om du har spørsmål om bistandsadvokat og voldsoffererstating

Kontakt advokat Kjersti Bolstad 
telefon 905 93 204, epost kjersti.bolstad@advokat.no

Relaterte saker:

Fikk erstatning – straffesaken ble henlagt
Har du blitt utsatt for overgrep? Du kan ha krav på erstatning