Vederlag etter endt samboerskap


Kvinnens vederlagskrav beløp seg til en halv million kroner.

Hadde kvinnen bidratt til mannens formuesforøkelse på en slik måte at hun kunne gjøre krav på vederlag basert på alminnelige berikelses- og restitusjonsprinsipper?

Hva har du krav på av vederlag etter endt samboerskap

I rettspraksis er det lagt til grunn at det ved opphør av samboerforhold kan tilkjennes vederlag med grunnlag i alminnelige berikelses- og restitusjonsprinsipper. Det fremgår av disse avgjørelsene at to vilkår må være oppfylt for at vederlag skal kunne tilkjennes. Den ene må ha tilført den andre en økonomisk fordel, og det må i tillegg være rimelig å tilkjenne vederlag.

Høyesterett utdyper følgende om økonomiske krav

Når det gjelder kravet om økonomisk fordel, er dette vilkåret av Høyesterett utdypet slik:
«Det er ut fra Høyesteretts praksis et grunnvilkår for vederlag at den ene samboeren under samlivet har tilført den andre en betydelig økonomisk fordel, i form av berikelse eller besparelse. Denne økonomiske fordelen vil også være bestemmende for det maksimale omfanget av vederlagskravet.»

Ved vurderingen av om en av partene har krav på vederlag fra den annen, er det ifølge Høyesterett – i mangel av avtale om noe annet – naturlig å ta utgangspunkt i at samboere svarer for halvparten av deres felles forbrukskostnader. Det kan derfor bare være tale om en berikelse for mannen dersom kvinnen har dekket mer enn sin halvdel av partenes felles forbruk.

Konklusjon i denne saken

Retten kom i denne saken til at kvinnen ikke hadde dekket mer enn sin halvdel til fellesskapet. Det var da ikke grunnlag for et restitusjonskrav. Mannen ble følgelig frifunnet og fikk tilkjent fulle sakskostnader.

Osloadvokatene hjelper deg ved samlivsbrudd eller skilsmisse

Hos Osloadvokatene jobber det dedikerte advokater som kan bistå deg i alle livsfaser, herunder før og etter samlivsbrudd.

Har du spørsmål om vederlag ved samlivsbrudd?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Hillestad
tlf 919 03 053 eller  epost på hillestad@advokat.no

Relaterte saker:

Offentlig eller privat skifte ved skilsmisse
Hva skal til for å få skilsmisse?