Vanninntrengning i kjeller 


Fikk prisavslag og erstatning for mangelfull drenering rundt bolig

Vanninntrengning i yttervegger i kjelleretasje

I en sak som nylig var oppe for Lagmannsretten var spørsmålet om mangelfull drenering ga kjøperne av en bolig krav på prisavslag og erstatning. Den mangelfulle dreneringen førte til at vanninntrengning i ytterveggene i kjelleretasjen. Dette førte igjen til et høyt fuktighetsnivå i kjellerveggene. Det var forelå dermed en stor risiko for fuktskader i kjelleren.

Den aktuelle boligen var solgt ”i den stand den var ved kjøpers besiktigelse”. Problemstillingen var dermed om kjøper på tross av denne ansvarsfraskrivelsen i kjøpekontrakten hadde et krav mot selger.

Ansvarsfraskrivelse i kjøpekontrakt

Det er svært vanlig at det inntas en klausul i kjøpekontrakten om at boligen selges ”i den stand den var ved kjøpers besiktigelse” eller ”som den er”. I utgangspunktet innebærer slike formuleringer at selger har fraskrevet seg ethvert ansvar for eventuelle feil og mangler som senere viser seg ved boligen. Fordi slike ansvarsfraskrivelser kan bli svært urimelig for kjøper har lovgiver fastsatt at kjøper i visse situasjoner likevel kan ha et krav mot selger. Dette gjelder for det første dersom selger har gitt uriktige opplysninger eller har tilbakeholdt opplysninger om boligen og dette var uredelig av han. I tillegg kan kjøper ha et krav mot selger dersom boligen er i vesentlig dårligere stand enn han hadde grunn til å regne med ut i fra kjøpesummen og forholdene ellers.

Fikk medhold i kravet om prisavslag og erstatning

Lagmannsretten kom frem til at selger av boligen verken hadde gitt uriktige opplysninger om eiendommen eller brutt opplysningsplikten. Spørsmålet var dermed om boligen var i vesentlig dårligere stand enn det kjøperen hadde grunn til å regne med. Dette spørsmålet ble besvart bekreftende. Det ble ansett for å være avgjørende at det ikke bare dreide seg om en teknisk svikt, men en funksjonssvikt som var særlig alvorlig for et hus som var bygget i skrånende terreng.

Kjøperen fikk etter dette medhold i sitt krav om prisavslag. Prisavslaget ble skjønnsmessig utmålt til en million kroner. Det ble også gitt erstatning for advokatkostnader og utgifter til sakkyndige.

Reklamasjon

Om du oppdager vanninntrengning, råte- eller fuktskader etter overtakelse av bolig er det avgjørende at du fremsetter en reklamasjon. Dette fordi en rettidig reklamasjon er en forutsetning for å fremme krav mot selger. Du trenger ikke å ha full oversikt over årsaken til vann, råte- eller fuktskadene før du fremmer reklamasjonen. Det er som regel tilstrekkelig at du angir hvordan skadene viser seg.
Når boligen er solgt som den er

Ta kontakt med Osloadvokatene

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan Osloadvokatene rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.
Ta kontakt med Osloadvokatene med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Osloadvokatene kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Kontakt Osloadvokatene om du har oppdaget vanninntrengning i bolig

Relaterte saker:

Fikk 90 000,- i erstatning for dårlig malerarbeid
Mangelfull parkettlegging
Erstatning for mangelfull steinlegging