Husk undersøkelsesplikten på visning av bolig!
Selv om det ikke følger direkte av avhendingslova, har kjøpere en undersøkelsesplikt ved kjøp av bolig.
Undersøkelsesplikten får betydning både i de tilfeller hvor undersøkelse ikke foretas i forkant av kjøpet, og i de tilfeller hvor det faktisk foretas en undersøkelse.
Undersøkelse er ikke foretatt
I de tilfeller hvor det ikke er foretatt noen undersøkelse i forkant av kjøpet, og kjøper senere oppdager mangler ved boligen, er spørsmålet om han kan gjøre gjeldende disse manglene mot selgeren. Avhendingslova § 3-10 andre ledd angir at det avgjørende i en slik situasjon er om kjøperen burde oppdaget mangelen dersom undersøkelsen hadde blitt foretatt. Dersom kjøperen burde oppdaget det aktuelle forholdet ved en undersøkelse kan forholdet ikke gjøres gjeldende som en mangel.
I et tilfelle hvor kjøperen har hatt en rimelig grunn til å ikke undersøke boligen i forkant av kjøpet, kan han fortsatt ha mangelskrav i behold, selv om mangelen burde ha vært oppdaget ved en undersøkelse. En rimelig grunn til å ikke undersøke boligen er for eksempel at undersøkelse vil medføre urimelig kostnad eller være urimelig tidkrevende.
Undersøkelse er foretatt
Dersom kjøperen har foretatt en undersøkelse av boligen før inngåelsen av kjøpet, og senere oppdager en mangel, er også spørsmålet om kjøperen burde oppdaget mangelen under undersøkelsen. Dersom dette besvares bekreftende kan kjøperen ikke gjøre gjeldende mangelen, selv om han har undersøkt boligen. En undersøkelse av en bolig skjer gjerne på visning. Vurderingen av hva som burde oppdages under undersøkelsen må derfor ta utgangspunkt i dette.
Undersøkelsesplikten og hva som burde oppdages
Hva som burde oppdages under undersøkelsen kan variere ut i fra individuelle forutsetninger. Det kan ikke forventes at en alminnelig kjøper oppdager det samme som en person med særlig sakkyndighet.
Identifikasjon
Dersom kjøperen benytter takstmann eller annen sakkyndig til å undersøke for seg, vil han identifiseres med vedkommende. Dette innebærer at kjøperen mister retten til å gjøre gjeldende mangel som den sakkyndige burde oppdaget.
Forholdet til opplysningsplikten
Det følger av avhendingslova at opplysningsplikten går foran undersøkelsesplikten. Dette innebærer at dersom selger har brutt sin opplysningsplikt, går ikke kjøpers mangelskrav tapt selvom han burde ha oppdaget mangelen under undersøkelsen.
I visse tilfeller må likevel undersøkelsesplikten avveies mot selgers opplysningsplikt. Opplagte forhold ved eiendommen som enhver må forventes å få med seg ved vanlig undersøkelse, vil selger normalt sett ikke måtte behøve å opplyse særskilt om.
Ta kontakt med Osloadvokatene
Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.
Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.
Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.
Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.
Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.
Har du spørsmål vedrørende undersøkelsesplikt ved kjøp av bolig?
Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850
Relaterte saker:
Nyoppusset leilighet var angrepet av rotter
Når kan du heve boligkjøpet