Ulovlig rømningsvei i hybel var mangel


Et ektepar kjøpte en leilighet med hybelutleie på loftet.

Når det viste seg at det ikke forelå forskriftsmessige rømningsvei fra hybelen, fikk ekteparet et prisavslag på 139 000,- til dekning av utgiftene til å gjøre rømningsveien lovlig.

Leiligheten var markedsført med hybelutleie

I prospektet ble det opplyst om at en «svært attraktiv hybel» fulgte med leiligheten, og at denne var lett å leie ut. Det var videre opplyst om at hybelen var utleid på salgstidspunktet for 3 500,-, noe som ville betjene renter og avdrag på et lån på ca. 600 000,-.

Det viste seg imidlertid at rømningsvei fra hybelen ikke tilfredsstilte branntekniske krav, slik at det ble nødvendig å iverksette brannsikringstiltak for at hybelen lovlig kunne leies ut. Ulovlig utleie kan medføre straffansvar etter brannvernloven § 42, jf. § 6.

Det sentrale spørsmålet i saken var hvem av partene som hadde risikoen for at hybelen på loftet ikke lovlig kunne leies ut uten at det måtte gjøres brannsikringstiltak. Det var altså et spørsmål om selgerne eller kjøperne måtte betale 139 000,- for de nødvendige tiltakene.

Kjøperne mente at det var fastlagt i kjøpsavtalen at rømningsvei fra hybelen skulle være i forskriftsmessig stand før overtakelse, mens selgerne mente at forpliktelsen ikke nådde lenger enn å montere brannstige på ytterveggen opp til hybelen.

Lagmannsretten legger avgjørende vekt på markedsføringen

Når lagmannsretten skal vurdere hvem som må bære kostnadene for sikringstiltakene, tar retten utgangspunkt i hva kjøperne med rimelighet kunne forvente med hensyn til at de lovlig kan leie ut hybelen ved overtakelsen. Det er altså kjøpernes forventninger vedrørende utleiemuligheten som er det sentrale. Lagmannsretten uttaler:
«I denne forbindelse viser lagmannsretten særlig til at det som ledd i markedsføringen er lagt betydelig vekt på utleiemuligheten, og at det opplyses konkret at denne «finansierer» 600.000 kroner av kjøpesummen. Når det ble gitt slike opplysninger uten forbehold, måtte kjøperne kunne gå ut fra at selger innestår for at det ikke er nødvendig med utbedringstiltak for at hybelen lovlig kunne leies ut.»

Lagmannsretten legger altså avgjørende vekt på opplysningene om utleiemuligheten i prospektet, slik at selgerne må bære kostnadene for å gjøre rømningsvei lovlig. Kjøperne fikk dermed et prisavslag på 139 000,-.

Ta kontakt med Osloadvokatene

Vår erfaring er at det ofte er nødvendig med bistand fra advokat i en boligtvist. Opplever du problemer med boligen du har kjøpt kan våre advokater rådgi deg som hvordan du bør gå frem. Vi kan også bistå ved utenrettslige tvisteløsningsorganer, forhandlinger og ved en eventuell rettslig behandling av saken.

Ta kontakt med en av våre advokater med én gang du oppdager en mangel ved boligen. Da kan vi hjelpe deg med å avbryte reklamasjons- og foreldelsesfrister, og å innhente den dokumentasjonen som vil være nødvendig i saken.

Dersom du har innboforsikring vil den dekke advokatutgifter opp til 100 000,-. Den gjelder som hovedregel i alle typer saker, men det er likevel noen viktige unntak. Våre advokater kan reglene og unntakene, og vil bistå deg gjennom hele prosessen.

Denne ordningen kommer i tillegg til de vanlige reglene for fri rettshjelp.

Osloadvokatene ordner alt med ditt forsikringsselskap, og sender deg bare regning på egenandelen. Våre advokater vil alltid undersøke om du har rett på fri rettshjelp eller rettshjelp via din forsikring.

Har du kjøpt bolig med ulovlig rømningsvei?

Kontakt Osloadvokatene
ved advokat Heidi Kristin Åsvang
Epost: aasvang@advokat.no eller telefon 930 01 850

Relaterte saker:

Nyoppusset leilighet var angrepet av rotter
Når kan du heve boligkjøpet