Gave på kr 200.000 var ugyldig


Kort tid etter gaveløftet på kr 200.000 ble gitt søkte ekteparet om separasjon. Var gaveløftet gyldig?

Ulik økonomi

Paret hadde vært samboere i flere år da de bestemte seg for å inngå ekteskap. De hadde vidt forskjellig økonomi, han var uføretrygdet og hadde gjeld mens hun hadde en formue på ca 2 millioner kroner. Før ekteskapet ble det derfor inngått en ektepakt for å sikre at mannens kreditorer ikke kunne ta beslag i kvinnens bolig.

Ga mannen en gave på kr 200.000

2 måneder etter ekteskapsinngåelsen ble det inngått en ny ektepakt det fremgikk at kvinnen overføre kr 200.000 som en gave til ektemannen. Ektepakten var opprettet med bistand av en advokat og var formelt sett gyldig. Knappe to måneder etter opprettelsen av den andre ektepakten søkte paret om separasjon til Fylkesmannen.

Lån til samboer måtte betales tilbake. Osloadvokatene hjelper deg!

Har du gitt samboer lån under samlivet som ikke er tilbakebetalt, kontakt Osloadvokatene. Vi kan hjelpe deg med å få inn det du har tilgode.

osloadvokatene.no/privat/familie-arv-skifte/samboere/lan-til-samboer-ma-betales-tilbake/

Mente gaveløftet var ugyldig

Mannen krevde at kona overholdt ektepakten. Han hevdet de 200.000 skulle være vederlag for arbeid han hadde lagt ned på kvinnens eiendom. Han fremsatte krav om overføring av kr 200.000. Kvinnen motsatte seg dette. Hun hevdet gaven var gitt under forutsetning av at ekteskapet besto. Når ekteskapet ble oppløst så kort tid etter opprettelsen av ektepakten måtte den settes til side som urimelig etter avtaleloven § 36. I Jæren tingrett fikk kvinnen medhold, men mannen anket videre til lagmannsretten, som avsa sin dom 23. mai 2017.

Gaveløfter er rettslig bindende

Utgangspunktet er at også gaveløfter er rettslig bindende. Men hvis det vil være urimelig å gjøre den gjeldende kan den settes til side. For gjensidig bebyrdende avtaler er terskelen for tilsidesettelse forholdsvis høy. For gaver er imidlertid terskelen lavere.

Mannen hadde tatt initiativet

Lagmannsretten viste til at det var mannen som hadde tatt initiativ til å opprette ektepakten med gaveløftet. Han hadde opptrådt kritikkverdig og illojalt. Gaven var fremprovosert av mannen, og en måned etterpå ble separasjonssøknad sendt til Fylkesmannen. Det ble lagt vekt på at ekteskapet hadde vart svært kort og at ektepakten inneholdt en ensidig bebyrdende forpliktelse. Det var i tillegg godtgjort at mannen hadde nytt godt av konas gode økonomi den korte tiden ekteskapet vart, blant annet i form av nedbetaling av gjeld. Det var dermed ingenting som talte for at mannen skulle kunne kreve gaveløftet oppfylt.

Advokatbistand kan lønne seg

I enkelte ekteskap eller samboerforhold er det dessverre slik at den ene parten forsøker å utnytte den andre. Dette kan gi seg utslag i både saker som denne eller saker med vold og trusler. Hvis det er barn i bildet kompliseres saken ytterligere. Ofte kan det lønne seg å få bistand av en advokat for å påse at man får det man har krav på. Enkelte ønsker advokatbistand i forbindelse med et samlivsbrudd selv om de skilles som venner. På denne måten kan de være trygge på at ting går riktig for seg.

Våre advokater har mange års erfaring og bred kompetanse innen familierett. Vi har dyktige advokater både innen skifte og barnefordeling. Kontakt oss i dag, og få bistand av et av landets ledende advokatfirmaer.


Relaterte artikler