Tidligere eier måtte betale 340 000 for dårlig gulvvask


Vest-Telemark tingrett behandlet nylig en sak som gjaldt prisavslag etter kjøp av en bolig. Saken gjaldt mangler ved utvask.

Grått, klissete belegg på gulvet

Sommeren 2016 kjøpte saksøkerne seg en bolig, og overtakelse ble avtalt til 1. september 2016. Ved overtakelsen hadde laminatgulvene et grått og klissete belegg. Både kjøper og selger var enige om at dette skyldtes mangelfull rengjøring fra selgers side, og det ble avtalt at kjøper skulle få kr. 9 000 i kompensasjon for dette.

Belegget lot seg ikke fjerne

Kjøperne engasjerte en vaskehjelp for å vaske gulvene før innflytting. Hun startet på dette arbeidet et par uker etter overtakelsen. Det viste seg imidlertid at flekkene ikke lot seg fjerne, uansett hvor mye hun skrubbet på gulvene.

Hadde brukt ublandet grønnsåpe

Etter nærmere undersøkelser viste det seg at selger hadde brukt ublandet grønnsåpe som var smurt utover laminatgulvet. Det hadde ikke blitt skylt bort og hadde dermed størknet. Det var klart at dette belegget ikke lot seg fjerne, noe som medførte at hele gulvet måtte byttes ut. Kjøper reklamerte derfor overfor selger, men reklamasjonen ble avvist. Saken ble dermed brakt inn for tingretten for avgjørelse.

Hva betyr vesentlig mangel ved kjøp av brukt bolig «as is»?

Hva betyr vesentlig mangel ved kjøp av brukt bolig «as is»?

Protector eller Norwegian Claims Link vil gi deg beskjed om at kun dersom boligen har vesentlig mangel så vil du ha et krav mot selger og forsikringsselskap

osloadvokatene.no/eiendom/eiendom-kjop-salg-mangler/vesentlig-mangel/

Det var en mangel

Tingretten vurderte om det forelå en mangel etter avhendingsloven § 3-1. Bestemmelsen slår i første ledd fast at:

Eigedomen har mangel dersom han ikkje er i samsvar med dei krav til kvalitet, utrusting og anna som følgjer av avtala.

Etter denne bestemmelsen er det altså hva som er avtalt som er avgjørende. Hva som er avtalt vil fremgå av kjøpskontrakten. Vanligvis skal boligen være i samme stand ved overtakelsen som ved besiktigelsen. Det er denne tilstanden som er en del av avtalen.

Når går risikoen over på kjøper?

I denne saken var det særlig spørsmål om når risikoen for boligen gikk over fra selger til kjøper. Grønnsåpen var påført dagen før overtakelse, men det var mulig at skaden kunne vært unngått dersom kjøper straks hadde tørket bort grønnsåpen. Selger mente derfor at kjøper hadde risikoen for boligen når skaden oppstod.

Dette var ikke retten enig i. Retten viste til at kjøper hverken visste eller burde skjønt at selger hadde brukt ublandet grønnsåpe på laminatgulvene. Det ble ikke opplyst om dette og under overtakelsen var alle enige om at belegget relativt enkelt kunne fjernes. Retten mente dermed selger måtte bære risikoen siden selger selv hadde brukt grønnsåpen på gulvet.

Fikk nytt laminatgulv

Etter dette ble selger dømt til å betale nesten kr. 130 000 i prisavslag til kjøperne slik at de kunne legge nytt gulv. Videre måtte selger betale både egne og motpartens advokatkostnader på til sammen over kr. 200 000.

Har du kjøpt en bolig med mangel?

Osloadvokatene har lang erfaring med slike saker og bistår deg. I mange tilfeller vil du også få dekket hele eller deler av advokatkostnadene gjennom dine forsikringer. Dette vil advokaten din alltid undersøke for deg. Ta kontakt med oss i dag for en vurdering av din sak.


Relaterte artikler